Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA - A SPÁRGA 4.

2016.12.03

ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA

Gratinírozott spárga
Hozzávalók 4 személyre:
Összesen 1 kg fehér és zöld spárga, 1 fej hagyma, 8 dkg főzőmargarin, 1 dl száraz fehérbor, 1 evőkanál mustár, 2 evőkanál tejszín, 10 dkg parmezán sajt, só, cukor, bors.

Elkészítése:
A spárgát alaposan meghámozzuk, a fás részeket eltávolítjuk. Sós-cukros vízben megfőzzük és lecsöpögtetjük. A főzőmargarinon üvegesre pároljuk a nagyon finomra vágott vagy reszelt hagymát. Felöntjük a borral és a tejszínnel, hozzákeverjük a mustárt és a reszelt sajtot. Sóval és borssal ízesítjük. A kétféle színű spárgát felváltva a főzőmargarinnal kikent tűzálló tálba fektetjük és leöntjük a mártással. Grillsütőben aranysárga kérget sütünk a tetejére.
Pirítóssal vagy petrezselymes újburgonyával tálaljuk.

Gundel-saláta 1.
Hozzávalók:
15 dkg főtt vagy konzerv gomba, 15 dkg csirág (főtt vagy konzerv), 10 dkg főtt zöldbab (ceruzabab), 10 dkg nyers uborka, 10 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, fél fej saláta, 1 citrom, só, őrölt bors, ecet, olaj, ketchup, ízlés szerint.

Elkészítése:
A főtt gombát, az uborkát, a zöldpaprikát és a hámozott paradicsomot vékonyra felszeleteljük, a zöldbabot, és a csirágot kb. 2-3 cm hosszú darabokra vágjuk. Ecetes, olajos öntetet készítünk, amelyet sóval, borssal, ketchuppal, és citromlével ízesítünk.
A feldarabolt nyersanyagokat ezzel jól összekeverjük, és salátalevelekkel borított üvegtálra halmozzuk fel.

Gundel-saláta 2.
Hozzávalók:
1 fejes saláta, 1 nagy zöldpaprika, csemege uborka, 1 nagy paradicsom, 4 közepes gombafej, 8 rúd konzerv spárga, 10 dkg konzerv zöldbab, 1 citrom, 6 evőkanál olaj, 1 csipet porcukor, 1 késhegynyi fehér bors, 6-8 csepp Worcester mártás, 1/2 csomó petrezselyemzöld, só.

Elkészítése:
A megtisztított, felszeletelt gombát citromos vízben megfőzzük, leszűrjük, összekeverjük a csíkokra vágott fejes salátával, a karikára vágott zöldpaprikával, uborkával, valamint a 2-3 cm hosszú darabokra vágott konzerv spárgával és zöldbabbal. Végül hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot is.
Az egészet leöntjük olajból, citromléből készített, kevés cukorral, borssal, Worcester szósszal, sóval és vágott petrezselyemzölddel ízesített öntettel.

Japán spárga
Hozzávalók:
1 kg spárga, 2 kanál liszt, 1 l húsleves, 1 narancs, 2 kanál szójamártás, cukor, só, bors, 1 kanál margarin, 10 dkg narancsbefőtt.

Elkészítése:
A húslevest a liszttel behabarjuk, és felfőzzük a szójamártással, a margarinnal, a narancslével, és a fűszerekkel.
Belekeverjük a narancsdarabokat, és az egészet a főtt spárgára öntjük.

Jércefilé hercegnő módra (francia)
Hozzávalók:
4 kicsi csirkemell, só, 1 késhegynyi fehér bors, 8 dkg vaj, 2 dl tejszín, 1 dl fehérbor, 1 evőkanál liszt, 80 dkg spárga, 4 zsemleszelet

Elkészítése:
A csirkemellet kicsontozom, sózom, borsozom, s a filéket 6 dkg vajjal kikent edényben, lefedve, forró sütőben puhára párolom.
Ha megpuhult, a vajas pecsenyelét mártásos edénybe öntöm, s a húst a tálalásig melegen tartom. A léhez hozzáöntöm a tejszínt és a bort, kissé összeforralom, majd a 2 dkg vajat egy evőkanál liszttel összekeverem, s ezzel besűrítem. Ha kell utána ízesítem.
Miközben a hús párolódik, elkészítem a vajas spárgát.
Tálaláskor a csirkefiléket egy-egy megpirított zsemleszeletre helyezem, leöntöm a mártással, és vajas spárgával körítem.

Forrás:
RECEPTEK SPÁRGÁRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.