Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK TÖKRE 1

2019.07.10

RECEPTEK TÖKRE

Hideg, kapros csillagtökleves
Hozzávalók:
1 közepes (kb. 40 dkg) csillagtök só, diónyi vaj 1 nagy csokor kapor 1 evőkanál liszt vagy 1 púpozott kiskanál étkezési keményítő 1 dl tejföl ecet

A csillagtököt félbevágjuk, magos belsejét kikaparjuk, majd húséból karalábévájóval kis gömböket formázunk.
(Készíthetjük úgy is, hogy a csillagtököt meghámozzuk, és húsát másfél centis kockákra vágjuk.)
A gömböket, illetve a kockákat 1,2 liter sós vízben puhára főzzük.
Ezután a vajon a lisztet aranysárgára pirítjuk, az apróra vágott kaprot hozzáadjuk, majd egy kevés hideg vízzel elkeverjük, és a levest berántjuk.
A tejfölt néhány kanálnyi levessel simára dolgozzuk, (ha étkezési keményítőt használunk, ebbe szórjuk) és ezt is beleöntjük.
Még egyszer felforrósítjuk, ha kell utána sózzuk, és néhány csepp ecettel kellemesen pikánsra savanyítjuk.
Jól kihűtjük, csak azután tálaljuk.
Kitűnő üdítő leves meleg nyári napokon, de természetesen melegen is fogyasztható. aki szereti a krémleveseket, turmixolhatja, vagy szitán át is törheti
Elkészítési idő: 25 perc

Aludttejes tökfőzelék
Hozzávalók:
1,5 kg főzőtök, 3 dl aludttej, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 1 csokor friss kapor, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csapott teáskanál piros paprika, 1 teáskanál ecet, só, csipetnyi cukor

A tököt meghámozom és meggyalulom.
Jól besózom, és 30 percig hagyom a sóban, majd kicsavarom.
A felforrósított olajon sárgára pirítom a lisztet, belekeverem a nagyon finomra vágott vöröshagymát, ezután a tűzről lehúzva hozzáadom a pirospaprikát.
Jól összekeverve ráöntök 1 dl vizet és az aludttejet is hozzáöntve, simára keverem, és felforralom.
Ráteszem a kicsavart tököt, az ecettel és a cukorral ízesítem, majd 15 percig főzöm.
Közben megkeverem, hogy ne éghessen le.
Végül a finomra vágott kaprot is beleszórom és még egyszer összeforralva tálalom.
Hidegen és melegen egyaránt nagyon finom.

Gyöngytyúk padlizsános raguval
Hozzávalók:
1 1/2 kg-os gyöngytyúk, 25 dkg paradicsom, 1 csokor petrezselyem, 1 nagy fej vöröshagyma, 25 dkg fiatal tök, 25 dkg padlizsán, 3 kemény tojás, 5 evőkanál olaj, só, törött bors, 1 babérlevél, 2 dl száraz fehérbor.

A gyöngytyúkot megtisztítjuk, és darabjaira vágva megsózzuk.
3 evőkanál forró olajon átsütjük a húsdarabok mindkét oldalát, majd 2 dl bort aláöntve, megborsozzuk, beletesszük a babérlevelet, és fedő alatt puhára pároljuk.
Közben a maradék, forró olajon megfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát.
Rátesszük a meghámozott és kockákra vágott tököt és padlizsánt.
Megsózzuk, megborsozzuk és gyorsan, erős lángon megpirítjuk.
Hozzátesszük a gerezdekre vágott paradicsomot, végül a kemény-tojáskockákkal sütjük addig, amíg a paradicsom héja ráncosodni kezd.
Ezután beleszórjuk a finomra vágott petrezselymet.
A megpárolódott húsdarabokra öntjük a ragut és párolt rizzsel tálaljuk.

Arab sült tök
Hozzávalók:
1 kg sütőtök, só, 5 dkg vaj, fél citrom leve, 1 gerezd fokhagyma, 15 dkg pikáns lekvár (ribiszke, málna, vérszilva stb.)

A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk, húsát fél centi vastag cikkekre vágjuk, besózzuk, és állni hagyjuk.
Azután a vajon fedő alatt puhára pároljuk, majd forró tálra rakjuk.
A citrom levét az áttört fokhagymával simára keverjük, és minden tökszelet oldalára egy-egy cseppnyit kenünk belőle.
A lekvárt-vérszilvát, ribiszkét- megforrósítjuk, és a tökre öntjük.
Előételnek éppúgy adhatjuk, mint sült húsokhoz különleges köretként.
Elkészítési idő: 40 perc

Sült tökös rétes
Hozzávalók:
1 doboz gyorsfagyasztott leveles-vajas tészta, 50 dkg tisztán mért sült tök, 10 dkg mazsola, 5 dkg zabpehely, 1,5 dl tej, 1 tojás, fél citrom leve és reszelt héja, ízlés szerint méz, csipetnyi só.

A töltelékhez a zabpehelyre ráöntök 1 dl tejet és a felvert tojást. 15 percig pihentetem.
Közben a mazsolát megmosom, szárát leszedem.
A sült tököt villával összetöröm, összekeverem a mézzel és a citromlével, majd hozzáadom az áztatott zabpelyhet is.
Citromhéjjal és sóval ízesítem.
A felengedett tésztát két részre vágom.
Lisztezett deszkán az egyik tésztadarabot kinyújtom, a szélére egy csíkban felkenem a tökös töltelék felét, majd szorosan felcsavarom.
Két végét kissé összenyomom, hogy a töltelék ne folyhasson ki belőle.
A másik tésztadarabot ugyanígy elkészítem.
Tetejüket a megmaradt tejjel bekenem, és az előmelegített forró sütőben szép pirosra megsütöm.
Még forrón felszeletelem.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ZÖLDSÉG LEXIKON - RECEPTEK TÖKRE
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.