Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK ZÖLDBORSÓRA 1.

2020.01.11

ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA

 

BORSÓFŐZELÉK 01.
Hozzávalók:
fél kg zöldborsó, zsír, liszt, só, pirospaprika, 1 pohár tejföl, petrezselyem

Elkészítése:
Sós vízben megfőzzük a zöldborsót, rózsaszínű rántást készítünk, rátesszük a pirospaprikát, hozzáadjuk a rántást. A pohár tejföllel pár percig még főzzük, megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.

BORSÓFŐZELÉK 02.
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg zsenge borsó, 3 nagy fej hagyma, 1/2 kg répa felkarikázva, 2 evőkanál Vegamix, 2 teáskanál majoránna vagy lestyán
Habarás: 1 csésze kesudió, 2 csésze víz, 1 evőkanál rizsliszt

Elkészítése: Pároljuk meg a hagymát kb. 1/2 liter vízen a fűszerekkel, majd adjuk hozzá a borsót, és a sárgarépát, és az egészet pároljuk puhára, szükség szerint felöntve még vízzel. Ha megpuhult, akkor adjuk hozzá a habarást, és forraljuk fel, rottyanásig.

BORSÓFŐZELÉK HÚSGOMBÓCCAL
Hozzávalók:
50 dkg zsenge zöldborsó, 1 csokor petrezselyem, 20 dkg darált pulykamell, 1 tojás, 1 evőkanál burgonyapehely, 3 evőkanál olaj, 0,5 dl tej, 2 evőkanál liszt, jódozott só

Elkészítése:
Forrósítsuk meg az olajat, és szórjuk rá a borsót.
Sózzuk meg, majd némi kevergetés után öntsük fel egy deci vízzel, és pároljuk fedő alatt öt percig.
Közben a húsból, tojásból, burgonyapehelyből és az apróra vágott petrezselyem feléből gyúrjunk kicsi golyókat.
Keverjük el csomómentesen a lisztet a tejben, és öntsük a borsóra.
Ha már forr, jöhetnek a gombóckák, engedjük óvatosan és egyenként valamennyit a főzelékbe.
Közepes lángon öt percig főzzük.
A maradék apróra vágott petrezselymet tálalás előtt keverjük a főzelékbe.

BORSÓFŐZELÉK MÁSKÉPP
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma, 30 dkg sertéslapocka, 1 paprika, 30 dkg zöldborsó, liszt, pirospaprika, bors, só, tej, olaj

Elkészítése:
Olajon megpirítjuk a hagymát, belerakjuk a paprikát, megszórjuk, pirospaprikával borsozzuk, és rádobjuk a kockára vágott husit, majd megsózzuk.
Egy kicsit lesütjük, majd egy deci vízzel főzzük addig, míg három negyedrészben megpuhult.
Ekkor felengedjük 1-1,5 liter vízzel, és forrás után beleszórjuk a borsót.
Pár percig forraljuk, majd tejjel elkeverjük a lisztet, és ezzel a habarással besűrítjük.
Lehet tenni bele petrezselyem zöldjét is.
Elkészítési idő: 80 perc

BORSÓFŐZELÉK TÚRÓVAL
Hozzávalók:
3 marék borsó, 1 darab kisebb krumpli, 1 evőkanál túró

Elkészítése:
A krumplit a borsóval együtt főzzük meg.
A főzőlébe tehetünk egy csipet sót és egy csipet cukrot is.
Amikor elkészült, hozzáadjuk az 1 evőkanál túrót, és összeturmixoljuk.
A főzőlével hígíthatjuk a főzeléket.

PARADICSOMOS-OLAJOS BORSÓFŐZELÉK
(GÖRÖG)
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg friss zöldborsó, 2-3 lilahagyma apróra vágva, vagy 4 friss zöldhagyma karikára vágva, 2 répa karikára vágva, 1 kötet ánizs vagy zöldkapor apróra vágva, 3/4 - 1 csésze olívaolaj, 3-4 turmixolt paradicsom, vagy egy konzerv paradicsom (400 gr) turmixolva, só, bors

Elkészítése:
Megtisztítjuk a borsót és megmossuk.
Felhevítjük az olajat és megfuttatjuk rajta a hagymát.
Hozzátesszük a borsót, az ánizst, a karikára vágott répát, a paradicsomlevet.
Hozzáöntünk egy csésze vizet, majd lassú tűzön addig főzzük, amíg megissza a levét, megpuhul a borsó és csak az olajos mártás marad.
Ha szükséges, akkor főzés közben még forró vízzel pótolhatjuk a levet, mindenképpen le kell főzni a bő lét róla, hogy olajos mártásban legyen felszolgálva.
Ezt hidegen is, és melegen is fogyasztják, feta sajttal.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA - RECEPTEK ZÖLDBORSÓRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.