Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ZÖLDSÉGEK, GYÜMÖLCSÖK LEXIKONJA - A HAJDINÁS ÉTELEK 2

2016.02.14

ZÖLDSÉGEK, GYÜMÖLCSÖK LEXIKONJA

HAGYMASALÁTA KÖLESSEL, VAGY HAJDINÁVAL
Hozzávalók:
köles, vagy hajdina, sárgarépa, hagyma, köménymag, vagy zellermag, vagy kapormag, vagy natúr Vega-mix, sárgarépa levél, snidling, fokhagyma levele

Elkészítése:
A kölest vagy a hajdinát megfőzzük, fedő alatt duzzasztjuk. A sárgarépát, hagymát szeletekre vágjuk, vagy köménymagot, vagy zellermagot, vagy kapormagot, vagy natúr Vega-mixet teszünk a tetejére és félpuhára dinszteljük. Fedő alatt még hagyjuk pihenni. A sárgarépa levelét, snidlinget (metélőhagyma), fokhagyma levelét apróra vágjuk. Tálaláskor a köles tetejére a dinsztelt zöldséget, majd annak tetejére a nyers zöldséget terítjük.

HAJDINA BROKKOLIVAL
Hozzávalók 10 személyre:
hajdina 500 g, brokkoli 1250g, kefir 1000 g, fokhagyma 8 gerezd, só

Elkészítése:
a hajdinát 1,2 l sós vízben megfőzzük, ízesítjük az összezúzott fokhagymagerezdekkel. A brokkoli megmossuk, rózsáira szedjük, és kevés sós vízben fedő alatt megpároljuk. Ha elkészült, hozzákeverjük a hajdinakásához. A tetejét leöntjük a kefirrel, és közepesen meleg sütőben átsütjük.

HAJDINA GÁNICA (PULISZKA)
Hozzávalók:
8 dl sós víz, 3 kanál étolaj, só, 25 dkg hajdinaliszt, 15 dkg darált töpörtyű a tálaláshoz

Elkészítése:
Forró, sós vízbe beletesszük a puliszkát, folyamatosan kevergetjük, és addig főzzük, míg össze nem áll.

HAJDINAGOMBÓC 01.
A gombóchoz:
15 dkg durvára őrölt hajdina, 4 dkg füstölt szalonna, 3 dkg vöröshagyma, 1/2 csomó petrezselyemzöld, 1 db tojás, 8 g só

Elkészítése:
A hajdinát lobogó vízzel leforrázzuk, és állni hagyjuk. Amikor megdagadt, sós vízben jó keményre főzzük, ügyelve arra, hogy a levét elpárologja, majd kihűtjük. A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk és kiolvasztjuk. A pörcöt kiszedjük, a zsírjában megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát. Beletesszük az apróra vágott zöldpetrezselymet és hozzáöntjük a kásához. Ráöntjük a tojást, sóval ízesítjük, jól összedolgozzuk. Vizes kézzel apró gombócokat formázunk és belefőzzük a levesbe.

HAJDINAGOMBÓC 02.
Hozzávalók:
két csésze hajdinaliszt, három evőkanál teljes kiőrlésű liszt, három evőkanál hidegen sajtolt olaj, egy fej vöröshagyma, apróra vágva, egy csomó petrezselyem zöldje, apróra vágva, két csipet tengeri só, egy kávéskanál gyömbérpor

Elkészítése:
A hajdinalisztet forró vízzel leforrázzuk, kéthárom órát állni hagyjuk, hogy megdagadjon. Ez után annyi vizet adunk hozzá, hogy főzés közben sűrű massza legyen. A hagymát és a petrezselymet az olajon megpirítjuk és hozzáadjuk a masszához. Sózzuk, gyömbérrel ízesítjük, és jól összedolgozzuk. Vizes kézzel gombócokat formálunk belőle, és a forrásban lévő levesbe tesszük.

HAJDINAGOMBÓC 03.
Hozzávalók:
1 bögre hajdinakása, 2 ujjnyi füstölt szalonna, fél fej vöröshagyma, 1 evőkanál vágott petrezselyem-zöld, 1 tojás, kevés só

Elkészítése:
A hajdinakását lobogó vízzel leforrázzuk, és állni hagyjuk. Ha a kása megdagadt, akkor sós vízben jó keményre megfőzzük, és kihűtjük. A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk és kiolvasztjuk. A pörcöt kiszedjük, a zsírjában megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, beledobjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, elkeverjük, és a kásához adjuk. Hozzáadjuk a tojást, a sót, és jól összegyúrjuk. Vizes kézzel gombócokat formálunk, és a levesbe főzzük.

HAJDINAGOMBÓC TARKA ZÖLDSÉGGEL
Hozzávalók 4 személyre:
A gombóchoz:
20 dkg durvára őrölt hajdina, 4 dl tej, só, Cayenne-bors, 1 kis fej hagyma, 2 tojás, 1 evőkanál sovány túró, 10 dkg teljes őrlésű búzaliszt, 1 teáskanál szárított oregánó
A zöldséghez:
30 dkg zöldbab, 1 nagy karalábé, 2 közepes sárgarépa, 1 csomó újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 40 dkg paradicsom, 1-1 piros és zöld húsú paprika, 4 zsályalevél, 0.5 liter zöldséglé, frissen őrölt fehér bors, 2,5 dl tejföl

Elkészítése:
A hajdinát a tejjel, a sóval és a Cayenne borssal állandóan kevergetve felforraljuk, majd lefedve az elzárt tűzhelyen tíz0 percig áztatjuk. Levesszük a fedő, és hagyjuk langyosra kihűlni. A hagymát finomra aprítjuk, és a tojással, a túróval, a liszttel, az oregánóval együtt a hajdinához keverjük. Az így kapott tésztát pihentetjük, míg a zöldséget elkészítjük. A zöldbabot körülbelül 5 cm- es darabokra vágjuk. A karalábét és a répát meghámozzuk, kockára vágjuk. Az újhagymát a zsenge zöldjével együtt ujjnyi széles darabokra vágjuk. A fokhagymát meghámozzuk és felaprítjuk. A paradicsomot négybe vágjuk, a paprikát - a magokat eltávolítva - 2 cm-es csíkokra szeleteljük. A zsályát megmossuk, leitatjuk, és csíkokra vágjuk. Nagy lábasban felforrósítjuk az olajat. Az összes zöldséget, valamint a karalábé- és zsályaleveleket erős tűzön, állandóan forgatva, kb. 3 percig pároljuk. Hozzáadjuk a zöldséglét, a sót és csipetnyi borsot. Felforraljuk, és lefedve, kis lángon 20 percig főzzük, míg a bab megpuhul. Közben néha megkeverjük. Míg a zöldség fő, a gombóchoz bő sós vizet forralunk. A hajdinatésztából nedves kézzel 8 nagy vagy 16 kicsi gombócot formálunk, és vízbe téve, gyenge tűzön, forráspont alatt tartva 15 percig főzzük. A gombócokat szűrőkanállal kiszedjük, lecsöpögtetjük. Előmelegített tányérokon, tejföllel meglocsolva tálaljuk. A zöldséget mellé kínáljuk.

HAJDINAKÁSA 01.
Elkészítése:
Mossa meg a magokat, majd tegye fazékba, és öntsön rá annyi hideg vizet, hogy ellepje. Forralja fel, öntse le róla a vizet, majd töltse fel újra 1,5 - 2-szeres mennyiségű hideg vízzel. Főzze 15-20 percig, de vigyázzon, hogy ne főzze szét. Sóval vagy vegetával és egy kevés nyersen sajtolt olajjal ízesítse. Főleg zöldségételekhez adható köretként, ha keményre főzte, töltelékként is használhatja, mint a rizst.

HAJDINAKÁSA 02.
Hozzávalók 2 személyre:
1 evőkanál olaj, 1 csésze hajdinadara (kb. 1,5 csésze hajdina mozsárban, turmixban, kávédarálóban megtörve), 2 csészényi forró víz, só

Elkészítése:
Hevítsük fel az olajat, állandó keverés közben pirítsuk pár percig a darát, míg mogyorószínűre nem válik. Adjuk hozzá a lobogó vizet, fedjük le, és kis lángon főzzük 15 percig. Főtt zöldséget adhatunk mellé.
Változat:
pirítsunk meg fél fej hagymát és adjuk a hajdinához, miközben pároljuk.

HAJDINAKÁSA 03.
Hozzávalói:
50 dkg hajdina, 2 fej vöröshagyma, só, bors, étolaj a sütéshez, petrezselyemzöld a díszítéshez

Elkészítése:
A hajdinakását megmossuk sós forró vízben, majd leszűrjük. A vékonyra vágott vöröshagymát forró étolajban pirosra megpirítjuk, és a kásához keverjük. Sózzuk, borsozzuk, tálaláskor petrezselyemmel díszítjük.

HAJDINAKÁSA 04.
Hozzávalói:
25 dkg hajdina, 0,5 l víz, 3 ek mazsola, 2 ek méz, 4 ek tejszín, só

Elkészítése:
Sós vízben, alacsony hőfokon főzzük meg kásának a hajdinát. Ha kihűlt, keverjük össze a mazsolával, tejszínnel, mézzel. A hajdinát tehetjük müzlibe, süteményt, kenyeret süthetünk belőle, levesnek, galuskának, kásának főzhetjük meg. A sütemények, palacsinták a hajdinától markáns ízt kapnak - ilyenkor a liszt 1/4-ét a hajdinával váltjuk ki. Az orosz blinihez is így használhatjuk: ez tojásos fánktészta tejjel dagasztva, amit lángosként sütnek ki vajon, palacsintasütőben. Tejföllel kevert sonkát, kaviárt vagy reszelt sajtot adnak hozzá.

HAJDINAKÁSA 05.
Hozzávalói:
50 dkg hajdina, 2 fej vöröshagyma, só, bors, étolaj a sütéshez, petrezselyemzöld a díszítéshez

Elkészítése:
A hajdinakását megmossuk sós forró vízben, majd leszűrjük. A vékonyra vágott vöröshagymát forró étolajban pirosra megpirítjuk, és a kásához keverjük. Sózzuk, borsozzuk, tálaláskor petrezselyemmel díszítjük.

HAJDINAKÁSA FEKETEERDŐ MÓDRA
Hozzávalók 10 személyre:
hajdina 500 g, olaj 25 g, napraforgómag 250 g, méz 250 g, málna 250 g, meggy 500 g, fahéj, só

Elkészítése:
a megmosott hajdinát az olajon kissé megpirítjuk, felöntjük 1 l vízzel, ízesítjük a mézzel, fahéjjal és kását készítünk belőle. Ha elkészült, az alaposan megmosott gyümölcsöket belekeverjük. A tetejét megpirított napraforgómaggal szórjuk meg.

HAJDINAKÁSA GOMBÁVAL (UKRAJNA)
Hozzávalók:
20 dkg hajdinakása, 1 hagyma, 25 dkg gomba, 2 db zöldség leveskocka, 2 dl tejszín, só, bors

Elkészítése:
A hagymát a vajban megpároljuk, hozzáadjuk a kását. Közben a zöldségleveskockákból forró levest készítünk, s ezzel felöntjük a kását. Belekeverjük az egészben hagyott apró gombát, fűszerezzük, és negyed óráig még főzzük. A tűzről levéve adjuk hozzá a tejszínt, majd kivajazott tűzálló tálba vagy tepsibe öntjük, és 10-15 percig forró sütőben megsütjük.
Kiváló tölteléknek, de önmagában is.

HAJDINAKÁSA LEVES
Hozzávalók:
1 marék hajdina, 1 fej vöröshagyma, 1 babérlevél, 1 gerezd fokhagyma, kávéskanálnyi pirospaprika, világos rántás (1 kanál zsír, 1 kanál liszt, kevés pirospaprika)

Elkészítése:
A kását feltesszük hideg vízben a vörös- és fokhagymával, babérlevéllel. Mikor megfő (elég hamar), akkor világos rántással sűrítjük és egy kis pirospaprikával színesítjük.

HAJDINAKÁSA PÁROLT LASKAGOMBÁVAL
Hozzávalók:
1 csésze hajdina, 2 csésze víz, 2 evőkanál hidegen sajtolt olaj (pl.: napraforgó), fűszerek: édes-nemes őrölt pirospaprika, majoránna, kapor, fokhagyma, Tamari (szójakivonat) néhány csepp (só helyett, párolt laskagomba, nagy tál friss zöldségsaláta (pl.: lila hagyma, uborka)

Elkészítése:
A hajdinát megtisztítjuk, alaposan megmossuk, majd beáztatjuk (kb. 8 óra) úgy, hogy a víz jól ellepje. A főzés megkezdése előtt ismét átmossuk, leszűrjük, és a lábasba tesszük. Ezután ráöntjük a megfelelő mennyiségű vizet. Amikor eléri a forráspontot (elkezd bugyogni) a lehető legkisebbre zárjuk a gázt vagy villanyt és további 20 percig duzzasztjuk.
Ezután teljesen lezárjuk a meleget, de még további fél óráig ott hagyjuk a hőforráson (platnin). Amikor elkészül, frissen fogyasztjuk fűszerekkel (majoránna, kapor, pirospaprika, fokhagyma -1 gerezd). Hidegen sajtolt olajjal meglocsoljuk és hozzáadjuk az időközben megpárolt laskagombát.
Nagy tál friss zöldségsaláta ajánlott hozzá. (Pl.: lila hagyma, uborka)

HAJDINAKÁSA ERDEI GOMBÁVAL
Hozzávalók:
30 dkg hajdinakása, 5 dkg szárított vagy 50 dkg friss erdei gomba, 3 dkg hagyma, 10 dkg zsír vagy egyéb zsiradék, só

Elkészítése:
A szárított gombát jól megmossuk, lábosba tesszük, leöntjük vízzel és egy-másfél órát áztatjuk. Ha a gomba megduzzadt, kivesszük, felaprítjuk, megsózzuk és visszatesszük az áztató lébe, és feltesszük főni.
Ha friss gombát használunk, mosás után azonnal felszeleteljük és feltesszük főni. Amikor a gomba főzőleve felforr, beleszórjuk a szárazon megpirított hajdinakását és megkeverjük. Ha besűrűsödik, a lángot mérsékeljük, és a kását egy-másfél óráig fedő alatt főzzük tovább. A zsíron megpirítjuk az apróra vágott hagymát és a kásához keverjük.

HAJDINAKÁSA ERZSI MÓDRA
Elkészítése:
A hajdinát olajon megpirítjuk, felengedjük vízzel. Beletesszük a fűszert, (borsikafüvet vagy majoránnát), mazsolát, kevés sót. Egy kiskanál mézet is tehetünk bele. Felforr, megdagad és nagyon finom.
Önálló ételként is adható.

HAJDINAKÁSÁVAL TÖLTÖTT HURKA
Hozzávalók:
Két kiló hajdinakása, fél kiló tokaszalonna és a receháj, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál őrölt bors, 1 teáskanál majoránna, másfél liter vér, 2 teáskanál borsikafű és kéttojásnyi zsír

Elkészítése:
A hajdinakását megmossuk több vízben, hogy a héj teljesen lemosódjon. A szalonnát a recehájjal együtt jó puhára abáljuk. Kiszedjük és az abáló lébe tesszük a babérlevelet. A kását az abáló lében puhára főzzük. Abált zsiradékot megdaráljuk, a vöröshagymát apróra vágjuk, és zsírban sárgára pirítjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a hajdinakásához adjuk. Rászórjuk a fűszereket. Hozzáadjuk a darált szalonnát, a vérrel összekeverjük és a tisztára mosott bélbe töltjük. Végeit lekötjük, és ha hosszú, karikába kötjük. Forró vízben 25 30 percig főzzük. Kivesszük és kihűtjük. Hűvös helyen tárolva 4 5 napig eláll.

HAJDINAKÁSÁVAL TÖLTÖTT LIBA
Hozzávalók:
1 db kisebb liba, igény szerint só, majoránna és libazsír
A húsléhez:
2 dkg szárított gomba, 20 dkg vegyes zöldség, és a liba apróléka
A töltelékhez:
30 dkg hajdinakása, 2 fej vöröshagyma, 4 dkg libazsír, 2 db tojás, ízlés szerint só, őrölt bors, petrezselyem zöldje és kapor

Elkészítése:
Az alaposan megtisztított libát, sóval és majoránnával, sütés előtt egy órával, jól bedörzsöljük. Közben az összevágott aprólékot és a gombát egy liter vízben feltesszük főni. Ha félig megpuhult, hozzáadjuk a megtisztított zöldségeket, készre főzzük, s a levét rászűrjük a hajdinakására, és azt puhára főzzük benne. Ha a kása kihűlt összevegyítjük a libazsírban megpárolt karikára vágott hagymával, az apróra vágott főtt zöldségekkel, gombával, a csontokról leszedett húsokkal, a tojások sárgájával, illetve habbá felvert fehérjékkel, fűszerekkel. A liba hasüregébe töltjük, a nyílásokat összevarrjuk, forró zsírral leöntjük, és a maradék húslével locsolgatva puhára pároljuk, illetve aranybarnára sütjük.
Tálalása:
Ha megpuhult, részeire vágjuk, s a hasüregéből a tölteléket körítésként fogyasztjuk.

HAJDINAKEKSZ
Hozzávalók:
két csésze hajdinaliszt, két evőkanál méz, fél deci hidegen sajtolt olaj, két deci joghurt

Elkészítése:
A lisztet a mézzel és olajjal jól összedolgozzuk. Hozzáadjuk a joghurtot, és lisztezett deszkán simává dolgozzuk. Fél centi vastagságúra kinyújtjuk, és négyszögletes formával kiszúrjuk. Forró sütőben körülbelül tizenöt percig sütjük.

HAJDINA KROKETT 01.
Hozzávalók:
egy csésze hajdina tisztítva, megmosva, egy evőkanál hidegen sajtolt olaj, egy kávéskanál borsikafű, két szelet barna kenyér áztatva, kinyomkodva, két csipet tengeri só, olaj a kisütéshez

Elkészítése:
A hajdinát egy csésze vízben megfőzzük. Megdaráljuk, fűszerezzük borsikafűvel, sóval. Hozzátesszük a kinyomkodott kenyeret, és az egészet masszává gyúrjuk. Pogácsákat formálunk belőle, lisztbe forgatjuk, és bő, forró olajban kisütjük. Lecsepegtetjük.

HAJDINA KROKETT 02.
Hozzávalók:
1 csésze hajdinadara, 4 csésze, forrásban lévő víz, 1 evőkanál tengeri só, 1 csésze teljes őrlésű búzaliszt, 2 evőkanál szezámolaj, 2 kis vöröshagyma (reszelve), 4-5 mogyoróhagyma (darálva), 1 maréknyi apróra vágott metélőpetrezselyem

Elkészítése:
Mély serpenyőben pirítsuk a hajdinát szárazon barnára és ropogósra. Adjuk hozzá a forrásban lévő vizet és a sót. Főzzük 20 percig, majd hagyjuk lehűlni, és adjuk hozzá a lisztet. Egy serpenyőben forrósítsuk meg az olajat, és futtassuk meg rajta a hagymát. Hagyjuk lehűlni. Keverjük a lehűlt hagymát, a darált mogyoróhagymát és a petrezselymet a kásához. Gyúrjuk össze, és formázzunk belőle tetszés szerintire alakított és méretezett kroketteket, forgassuk meg teljes kiőrlésű búzalisztbe vagy zabpehelybe, majd süssük ki annyi olajban, amennyi éppen ellepi az edény alját. Amikor szép barnára sültek, tegyük őket papírkendőre, ami a fölösleges olajat magába szívja.

HAJDINALEVES
Hozzávalók:
egy kávéscsésze hajdina tisztítva, megmosva, (leforrázva), egy fej vöröshagyma, apróra vágva, egy szál sárga-, egy szál fehérrépa, karikára vágva, egy szelet fehér káposzta, szálasra vágva, három evőkanál hidegen sajtolt olaj, egy kávéskanál tárkonyürömfű vagy borsikafű, két csipet tengeri só

Elkészítése:
A hagymát az olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a hajdinát, és tovább pirítjuk. Felöntjük kilencszeres mennyiségű vízzel, sózzuk. Amikor felforrt, hozzáadjuk a zöldségeket, és tovább főzzük. a legvégén hozzákeverjük a morzsolt tárkonyt vagy borsikafüvet.

HAJDINA (POHÁNKA} KÁSA LEVES
Elkészítése:
Végy fél meszely hajdinakását, keverj közibe két tojás sárgáját; szárítsd meg a' megkevert kását meleg helyen. Ha már egészen megszáradt, mind addig dörgöld a' tenyered közt, míg előbbeni formáját vissza nem nyeri.
Azután főzd be jó lébe, és forrald néhány percig; tégy ekkor tálba két tojás széket, egy darabka írósvajat, s két kanál friss tejfelt, melyeket jól összehabarván, öntsd rájuk a' levest, és találd ki.

HAJDINALEVES BAZSALIKOMMAL
Hozzávalók:
10-10 dkg sárgarépa, fehérrépa, zeller, vöröshagyma, 4 dkg hajdinaliszt, 1 dl tejszín, bazsalikom, só, bors, szerecsendió, fokhagyma

Elkészítése:
A zöldségeket hideg vízben feltesszük főni, sóval, babérlevéllel ízesítjük, zöldséglevest főzünk belőle, és leszűrjük.
A hajdinalisztet szárazon megpirítjuk, hozzáadjuk a friss bazsalikomot és felöntjük a zöldséglével, sóval ízesítjük, kevés fokhagymával, fehér borssal, szerecsendióval fűszerezzük.
A tejszínt hozzáöntjük. A kész levest pirított kenyérkockával vagy külön megfőzött hajdina magokkal tálaljuk.

HAJDINA MÜZLI
Hozzávalók:
20 dkg hajdina, 5 dkg mogyoró, 2 alma, 5 dkg mazsola, 2 dl sűrített tej, 2 ek méz, 6 szem sárgabarack

Elkészítése:
A hajdinát forró vízzel leöblítem, lecsepegtetem, és egy teflonserpenyőben megpirítom. Az almát meghámozom, lereszelem és elkeverem az őrölt mogyoróval, a mazsolával és a sűrített tejjel. Ízlés szerint mézzel édesítem. A barackot kimagozom, hasábokra vágom, és a müzlihez adom.

HAJDINAPALACSINTA 01.
Elkészítése kb. 3/4 óra
Hozzávalók:
65 g hajdinaliszt, 100 g búzaliszt, 65 g búzadara, 1 cs vaníliaöntet por, 2 tk sütőpor, 1 cs vaníliás cukor, csipetnyi só, 3 tojás, 1/2 l tej, 60 g vaj vagy margarin a sütéshez Hagyjuk kb. 1/2 órát állni.

Elkészítése:
Öntsük a lisztféléket, a vaníliaöntet port, a sütőport, vaníliás cukrot és a sót egy edénybe, a közepébe nyomjunk egy mélyedést. Törjük fel a tojást, a sárgáját tegyük a mélyedésbe, és keverjük össze a liszttel. Lassan keverjük hozzá a tejet, a tészta legyen csomómentes. Hagyjuk 10/ órát állni. Verjük a tojásfehérjét kemény habbá, és keverjük a tésztába. Forrósítsunk 1 evőkanál zsiradékot egy kb. 20 cm átmérőjű serpenyőben. Öntsük a tészta 1/8-át (kb. 1 merőkanál) egyben, vagy három halomra osztva a serpenyőbe, és közepes hőfokon süssük meg az alját. Ha a tészta megbarnul, ropogós lesz, és könnyen leválik a serpenyőről, fordítsuk meg, és süssük meg a másik oldalát is. Töltelék bármi lehet, pl.:

HAJDINAPALACSINTA 02.
Hozzávalók:
40 dkg hajdinaliszt, 3 tojás, 5 dl tej, 1 dl napraforgóolaj, só

Elkészítése:
A tojásokat egy keverőtálba ütjük, és habosra verjük, hozzáöntjük a tejet, és jól kihabosítjuk. Kevés olajat öntünk hozzá, sóval ízesítjük és folyamatos keverés mellett annyi hajdinalisztet adunk hozzá, hogy palacsinta sűrűségű tésztát kapjunk. A tésztát kb. 10 percig pihentetjük, majd hagyományos módon palacsintákat sütünk belőle. A palacsintát fogyaszthatjuk sósan vagy édesen egyaránt.

HAJDINAPALACSINTA 03.
Hozzávalók:
2,4 dl hajdinaliszt, 2 tojás, 1,6 dl búzaliszt, 4 dl tej, 1,2 dl méz, 1 tasak sütőpor, 0,6 dl olívaolaj, fél teáskanál só, 1 teáskanál vanília aroma, fél teáskanál őrölt fahéj, fél mokkáskanál őrölt szerecsendió
A sütéshez:
olaj

Elkészítése:
Szitálja keverőtálba a liszteket, a sütőport, a sót, a fahéjat és a szerecsendiót. A felütött tojásokat kézi habverővel verje fel. Dolgozza egybe a tejjel, a mézzel a kevés olajjal és az aromával. Folyamatos keverés mellett lassan adagolja a liszthez, és dolgozza sima, csomómentes palacsintatésztává. Hagyja állni, tíz-tizenöt percen át, majd kiolajozott teflonserpenyőben a szokásos módon süssön palacsintákat. Lekvárral megkenve és negyedekbe hajtva, forrón tálalja.

HAJDINAPALACSINTA - GESZTENYEPÜRÉVEL
Hozzávalók
15 db palacsintához: 1 csomag gesztenyemassza, 6 csésze víz, 1 kicsi só, 2 csésze hajdinaliszt átszitálva, 1 tojás, (kukorica) olaj

Elkészítése:
A lisztből, vízből, tojásból, a kicsi sóval készítsünk palacsintatésztát! Hagyjuk pihenni fél órát! Süssük ki a szokásos módon a palacsintákat! A gesztenyemasszát ízlés szerint ízesítjük és megtöltjük vele a palacsintákat. Töltelékként természetesen minden más szokásos használható.
Én minden olyan formában el szoktam készíteni, ahogyan a rizst. A lisztet sűrítéshez, habaráshoz, mint a búzalisztet. Süteményt még nem készítettem belőle. Minden szokásos fűszert "szeret".

HAJDINAPALACSINTA MÉZES, GYÜMÖLCSÖS TÚRÓVAL TÖLTVE
Hozzávalók:
40 dkg hajdinaliszt, 3 tojás, 5 dl tej, 1 dl napraforgó olaj, 20 dkg túró, 4 evőkanál méz, 25 dkg gyümölcs

Elkészítése:
A túrót áttörjük, mézzel édesítjük és beletesszük az apróra vagdalt friss gyümölcsöt (lehet eper, málna, banán, őszibarack és szinte bánni más) és jól összekeverjük. A frissen kisütött hajdinapalacsintákat megtöltjük a túrókrémmel és feltekerjük, friss gyümölcsökkel tálaljuk.

HAJDINARIZOTTÓ 01.
Hozzávalók:
50 dkg hajdina, vöröshagyma, olaj, sárgarépa, zöldborsó,petrezselyemzöld, só

Elkészítése:
A finomra vágott vöröshagymát, esetleg fokhagymát és a hajdinamagokat olajban megpirítjuk, egy liternyi forrásban lévő vízzel felöntjük, hozzáadjuk a sót, a zöldségeket és fedő alatt kis lángon puhára főzzük.

HAJDINARIZOTTÓ 02.
Hozzávalók:
30 dkg hajdina, 1 fej hagyma, 1 szál sárgarépa, 20 dkg mirelit zöldborsó, 20 dkg csiperkegomba, 5 dl zöldség erőleves, 2 dkg vaj, só, kakukkfű

Elkészítése:
Megforrósított vajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a felszeletelt sárgarépát és csiperkegombát, majd a hajdinát és megpirítjuk. Felöntjük a zöldség erőlevessel, beletesszük a mirelit zöldborsót. Sóval és friss kakukkfűvel ízesítjük. Fedő alatt megpároljuk.

HAJDINARIZOTTÓ
Hozzávalók:
hajdina 50 dkg, vöröshagyma, olaj,  sárgarépa, zöldborsó, petrezselyemzöld, só

Elkészítése:
A finomra vágott vöröshagymát, esetleg fokhagymát és a hajdinamagokat olajban megpirítjuk, egy liternyi forrásban lévő vízzel felöntjük, hozzáadjuk a sót, a zöldségeket és fedő alatt kis lángon puhára főzzük.

HAJDINÁS ALMÁS CSÓK
Hozzávalók:
1 csésze hajdinaliszt, 1 csésze sütőliszt, 3 ek kukoricaolaj. 1/4 teáskanálnyi tengeri só, 1 tojás, 1 maréknyi mazsola, őrölt fahéj

Elkészítése:
A hozzávalókat jól keverjük össze. Merjünk evőkanálnyi adagokat bő, forró olajba, és süssük szép pirosra.

HAJDINÁS BURGONYAGOMBÓC BAZSALIKOMMÁRTÁSSAL
Hozzávalók 10 személyre:
burgonya 1900 g, tojás 5 db, hajdinaliszt 300 g, reszelt parmezán sajt 300 g, vaj vagy margarin 125 g, só
A mártáshoz:
2 kis fej vöröshagyma, vaj vagy margarin 100 g, száraz fehérbor 2,5 dl, tejszín 5 dl, citrom 2 db, bazsalikom 20 ág, só, őrölt fehér bors

Elkészítése:
a héjában főtt burgonyát meghámozzuk, áttörjük, majd keverjük el a tojásokkal, liszttel és 125 g sajttal, sózzuk meg, és alaposan dolgozzuk össze. Lisztezett deszkára hideg vízbe mártott kanállal szaggassunk belőle kis gombócokat, majd enyhén sós, forrásban lévő vízben főzzük ki. Ha megfőtt, alaposan csepegtessük le, és olvasztott vajjal meglocsolva tartsuk melegen. A mártáshoz a megtisztított és apró kockákra vágott hagymát kevés olajon pároljuk üvegesre, öntsük rá a bort, a tejszínt és forraljuk fel. Lassan sűrítsük krémszerűre, majd adjuk hozzá a citrom levét és a vékony csíkokra vágott bazsalikomleveleket. Ízesítsük sóval, borssal, majd lassan keverjük bele a maradék olvasztott vajat. Tíz tányérra osszuk el a gombócokat és a mártást, a maradék reszelt sajttal megszórva tálaljuk.

HAJDINÁS LECSÓ
Elkészítése: 1 nagy fej hagymát olajon üvegesre pirítunk, hozzáteszünk 3 paradicsomot, 3 paprikát és felöntjük 4 bögre vízzel. Ha télen kész lecsót használunk, akkor 3 bögre víz elég hozzá, ezután beleteszünk 1 bögre hajdinát, sót, borsot, majoránnát. Kis lángon főzzük, a hajdina hamar megduzzad és felszívja a vizet. Mi barna kenyérrel és reszelt zellerrel szoktuk enni.

HAJDINÁS PALACSINTA
Előkészítés: 20 perc + 30 perc
Hozzávalók:
15 dkg hajdinaliszt, 1 kávéskanál olaj, 1 csipet só, 3 tojás, 7,5 dkg cukor, 3 dl tej, lekvár vagy gyümölcsbefőtt

Elkészítése:
A liszt közepébe készítsünk egy mélyedést. Öntsük bele a tojásokat, adjuk hozzá a cukrot, a sót és az olajat. Keverjük össze, majd habverővel keverve, apránként hígítsuk a tejjel. 1 órát hagyjuk állni.
Enyhén olajozott serpenyőben vékony palacsintákat süssünk ki. Lekvárral vagy gyümölcsbefőttel tálaljuk.

HAJDINÁS PALACSINTA MÁSKÉPP
Hozzávalók: fél kg alma, 100 g búzaliszt, 65 g hajdinaliszt, 65 g búzadara, 2 tk sütőpor, 1 csomag vaníliás desszertkrémpor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 tojás, fél liter tej, szezámmag, kevés só, 60 g margarin a sütéshez, fahéj, tejszínhab és méz a díszítéshez

Elkészítése:
A liszteket, a vaníliás cukrot, a sütőport és egy csipetnyi sót öntse egy tálba. Üsse bele a tojások sárgáját, majd lassan keverje az egészet csomómentesre a tejjel. Tegye hozzá ízlés szerinti mennyiségben szezámmagot és a meghámozott, vékony szeletekre vágott almát. hagyja állni egy fél órát, majd verje a tojásfehérjéket kemény habbá, és keverje bele a tésztába.
A forró margarinon pirítson egy evőkanál szezámmagot, öntsön rá a masszából, és süsse ropogósra. Nem kell, hogy a tészta az egész sütőben elterüljön, kisebb lepényeket érdemes készíteni. A kész palacsintákat díszítse mézzel ízesített, fahéjas tejszínhabbal.

HAJDINÁS PALACSINTATÉSZTA
Előkészítés: 20 perc + 30 perc
Hozzávalók:
15 dkg hajdinaliszt, 1 kávéskanál olaj, 1 csipet só, 3 tojás, 7,5 dkg cukor, 3 dl tej, lekvár vagy gyümölcsbefőtt

Elkészítése:
A liszt közepébe készítsünk egy mélyedést. Öntsük bele a tojásokat, adjuk hozzá a cukrot, a sót és az olajat. Keverjük össze, majd habverővel keverve, apránként hígítsuk a tejjel. 1 órát hagyjuk állni.
Enyhén olajozott serpenyőben vékony palacsintákat süssünk ki. Lekvárral vagy gyümölcsbefőttel tálaljuk.

HAJDINATORTA
Hozzávalók:
tojás 5 db, méz 10 dkg, víz , hajdinaliszt 20  dkg, habtejszín 2-3 dl

Elkészítése:
A tojások sárgáját, a mézet, 2 evőkanál forró vizet alaposan kikeverünk. A tojások felvert habját hozzáadjuk, és a finomra őrölt hajdinalisztet óvatosan belekeverjük. A masszát papírral kibélelt tésztaformában, előmelegített sütőben kisütjük. Gyümölcsöt, vagy dzsemet tehetünk a tetejére, tejszínhabbal vonjuk be.

HAJDINÁVAL TÖLTÖTT HAGYMA
Hozzávalók:
8 fej közepes vöröshagyma, só, bors, ž liter zöldségleves, 12,5 dkg hajdina, 25 dkg sárgarépa, 1 evőkanál vaj vagy margarin, 1 csokor petrezselyem, 1 tojás, 10 dkg sovány túró, 1 kávéskanál őrölt koriander

Elkészítése:
a hagymafejek tetejét levágjuk, és közepüket egy kiskanállal óvatosan kivájjuk. A kivágott hagymát és a tetejét félretesszük. Az egész hagymákat sós vízben 1520 percig lefedve főzzük.
Felforralunk ź liter zöldséglevest, beleszórjuk a hajdinát, és gyenge tűzön 5 percig főzzük, majd a tűzről levéve még 10 percig állni hagyjuk. A félretett hagymát apróra vágjuk, a sárgarépát vékonyan felszeleteljük. A hagymakockákat olajban üvegesre pirítjuk, a felét kivesszük, és a hajdinához adjuk. A sárgarépát beletéve rövid ideig együtt pároljuk. Felöntjük a maradék levessel, felforraljuk, és 15 percig lefedve főzzük.
A tojás felét a túróval a maradék hajdinához keverjük. Sóval, borssal és korianderrel fűszerezzük. A masszával megtöltjük a lecsepegtetett hagymákat.
A sárgarépát összeturmixoljuk, sóval, borssal fűszerezzük, megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel. A sárgarépaszószt egy tűzálló tálba öntjük, beletesszük a megtöltött hagymákat, és előmelegített sütőben 175 Celsius-fokon - 2-es fokozat - 25 percig pároljuk.

HAJDINÁVAL TÖLTÖTT PARADICSOM
Hozzávalók:
8 nagy, húsos paradicsom, 15 dkg hajdinadara, fél dl zöldségleves (leveskockából), 4 szál póréhagyma, kétféle sajt, összesen 30 dkg, 5 dkg margarin, csemege pirospaprika, só, bors, ízlés szerint fűszernövények

Elkészítése:
A megmosott paradicsomoknak vágja le a tetejét, és kiskanállal kaparja ki a zöldség húsát. Az üreges paradicsomokat fejtetőre állítva csepegtesse le, a húsát pedig turmixolja össze. A paradicsompépet hígítsa fel kb. fél liter vízzel, és tegye egy fazékba a zöldséglevessel és a hajdinadarával együtt. Takarékon forralja fel, majd lassú tűzön főzze kb. negyed órát, utána a tűzről levéve, fedő alatt hagyja duzzadni a kását még 15 percig.
A vékonyan felkarikázott póréhagymát dinsztelje 10 percig margarinon egy serpenyőben, majd adja hozzá a hajdinakását, a reszelt sajtokat, és ízesítse az egészet. A kását kiskanállal töltse bele a paradicsomokba, majd tetejükkel együtt tegye a kásával megtöltött paradicsomokat egy kivajazott tűzálló tálba.
Előmelegített sütőben kb. 40 percig süsse.

HETÉSI HAJDINAGOMBÓC-LEVES
Hozzávalók:
2 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 vöröshagyma, diónyi zsír, 1 evőkanál liszt, késhegynyi színes paprika, só, 1 csomó petrezselyemzöld, 1-2 kanál tejföl

Elkészítése:
A zöldségféléket megtisztítjuk, feldaraboljuk, és másfél liter hideg vízbe főni tesszük. Zsemleszínű rántást készítünk, kevés reszelt vöröshagymát teszünk bele, kicsit még pirítjuk, hozzátesszük a színes paprikát. A tejfölt kevés vízzel simára keverjük, és a forrásban lévő leveshez adjuk. Így főzzük még 10-15 percig. A levest leszűrjük, a benne főtt zöldségeket szitán áttörjük, és visszatesszük a levesbe, belefőzzük a hajdinagombócot.
Nagyon régi leves, ma már szinte nem is ismerik.

HÚSGOMBÓC ELISZTAI MÓDRA
Hozzávalók 5 személyre:
14 dkg szív, 15 dkg hús, 14 dkg máj, 4 dkg hajdinakása, 5 cl tej, 2 fej vöröshagyma, 4 dkg liszt, 1,5 db tojás, 3,5 dkg zsír, 38 dkg szósz
A 38 dkg szószhoz:
18 dkg tejföl, 3 dkg teavaj, 1,5 dkg búzaliszt, 18 dkg húslé, só, bors - ízlés szerint

Elkészítése:
A nyers szívet, húst, májat darabokra vágjuk, és húsdarálón ledaráljuk, hozzáadjuk a félig főzött hajdinakását, a pirított hagymát, tejet vagy vizet, sót, borsot, tojást. A tölteléket jól összekeverjük, és gombócokat formálunk belőle. Azután tojásban és lisztben panírozzuk, kisütjük, majd pedig tejfölös szószban vagy hagymás paradicsomszószban megdinszteljük. A tejfölös szósz elkészítéséhez a lisztet vaj nélkül kissé megpirítjuk, lehűtjük, elkeverjük a vajjal, forrásnak indult tejfölbe tesszük, hozzáadjuk a húslét, sóval, borssal ízesítjük, öt percig főzzük és leszűrjük.

KÁSÁS HURKA
Hozzávalók:
2 kg hajdinakása, fél kiló toka, 2 nagy fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 kk törött bors, 2 ek majoránna, 1,5 liter vér, 2 kanál zsír, 3-4 babérlevél

Elkészítése:
A kását megmosom, a tokaszalonnát sós vízben puhára főzöm. Onnét kiszedve babérleveles abalében megfőzöm a kását. A tokát megdarálom, összekeverem az aranysárgára pirított hagymával, a kásával, a zúzott fokhagymával, a vérrel, fűszerezem, sózom. Lazán betöltöm a hurkabélbe, majd 90 fokon 30 percig abálom. Onnét kivéve leszikkasztom, majd kizsírozott tepsibe téve szép pirosra sütöm. Ma már csak szegény helyen készítik.

KÖRTE-HAJDINA MÜZLI
Elkészítése:
Az "Alma-hajdina müzli"-hez hasonlóan készül 1 körtével.

MÁKOS HAJDINA, VAGY KUKORICA-GÁNICA

Elkészítése:
A kukorica- vagy hajdinalisztet forró vízbe szórva főzőkanállal kavargatva keményre főzzük. Fövés után kissé hűlni hagyjuk, egy tálban ellapogatjuk és mindkét oldalát cukros, vagy cukor nélküli törött mákban meghempergetjük. Tányérba rakva mézzel, vagy a nélkül tálaljuk.

NEKTARIN-HAJDINA MÜZLI
Elkészítése:
Az "Alma-hajdina müzli"-hez hasonlóan készül 2 nektarinnal.

PALACSINTÁK SZIVÁRVÁNYSZÍNBEN
Hozzávalók:
10 dkg liszt, 5 dkg hajdinaliszt, 1,5 dl tej, 2 tojás, 1 dl sör, 1 evőkanál olaj, csipetnyi cukor, só
Az 1. töltelékhez:
15 dkg vargánya gomba, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál snidling, bors
A 2. töltelékhez:
10 dkg camembert sajt, 4 evőkanál áfonyalekvár
A 3. töltelékhez:
2 szelet sonka, 4 tojás, 4 dkg reszelt sajt

Elkészítése:
A lisztet, a tejet, a tojásokat, a sört, az olajat, a cukrot és csipetnyi sót simára eldolgozzuk, majd lefedjük és 2 óráig állni hagyjuk. A gombát vékony szeletekre vágjuk. Teflonedényben megpirítjuk a zúzott fokhagymát a vargányával (levével együtt), majd hozzáadjuk a snidlinget, és sóval, borssal ízesítjük. Melegen tartjuk. A sonkát apróra vágjuk, a sajtot vékonyan felszeleteljük. 4 palacsintát sütünk, a gombás töltelékkel megtöltjük. 4 másik palacsintát készítünk, a sütés vége felé egy-egy tojást ütünk rájuk, és a sonkával meg a sajttal megszórjuk. Addig sütjük, míg a tojásfehérje megkeményedik. Ismét 4 palacsintát készítünk, a sütés vége felé egy-egy sajtszeletet teszünk rájuk, és még két percig sütjük. Az áfonyalekvárral meglocsoljuk.

PÁROLT HAJDINAKÁSA
Hozzávalók:
fél kg hajdinakása, 1 fej vöröshagyma, 2 tojásnyi zsír, 2 ujjnyi füstölt szalonna, késhegynyi őrölt bors, só, forró víz

Elkészítése:
A hajdinakását megmossuk, szitába tesszük és lecsurgatjuk. A zsírt felhevítjük, a hajdinakását átforgatjuk benne. Ha már kezd üvegesedni, hozzátesszük az egészben hagyott vöröshagymát, az őrölt borsot és forró, sós vízzel fölengedjük, csak annyival, amennyi éppen ellepi. Lefödve puhára pároljuk. A szalonnát apró kockára vágjuk, megpirítjuk. A hajdinakását tálba öntjük, és a pirított szalonnát zsírjával együtt ráöntve tálaljuk.
Régen tökmagolajos savanyú káposztával ebédre és vacsorára egyaránt fogyasztották. Tálaláskor az egészben hagyott vöröshagymát távolítsuk el.

PÁROLT ZÖLDSÉGEK HAJDINAROPOGÓSSAL, SNIDLINGES JOGHURTTAL
Hozzávalók:
4 szál sárgarépa, 20 dkg spárga, 20 dkg karalábé, 2 csomag újhagyma, 20 dkg hajdina, 10 dkg hajdinaliszt, 2 tojás, a sütéshez olaj, 4 dl joghurt, só, majoránna, snidling, zsemlemorzsa

Elkészítése:
A megmosott hajdinát megfőzzük, és kb. 10 percig duzzasztjuk. Hozzákeverjük a hajdinalisztet, a tojást és az egyik csomag karikára vágott és kevés olajban megpirított újhagymát. Sózzuk, majoránnával fűszerezzük, és jól összekeverjük. A masszából hengereket formázunk, amelyeket zsemlemorzsába forgatunk és bő forró olajban ropogósra sütünk. A zöldségféléket megtisztítjuk, a sárgarépát, karalábét és a hagymát hasábokra vágjuk, egy kevés forró kukoricaolajban pároljuk, pirítjuk, sózzuk és egy kevés vízzel fedő alatt félpuhára pároljuk. A spárgát forró sós vízben megfőzzük. A megpárolt zöldségeket forrón a tányérra helyezzük, mellé tálaljuk a ropogósokat és snidlinggel fűszerezett joghurtot kínálunk hozzá.

POGÁNYVÁRI NYÚLAPRÓLÉK-LEVES HAJDINAGOMBÓCCAL
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók:
35 dkg nyúlaprólék, 14 dkg sárgarépa. 12 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg zellergumó, 3 dkg vöröshagyma, 2 db babérlevél, 8 g őrölt bors, 6 g bazsalikom, 5 dkg citrom leve, 1 dl tejföl, 1 dkg só
A gombóchoz:
15 dkg durvára őrölt hajdina, 4 dkg füstölt szalonna, 3 dkg vöröshagyma, 1/2 csomó petrezselyemzöld, 1 db tojás, 8 g só

Elkészítése:
A nyúlaprólékot kis darabokra felvágjuk, jól megmossuk, és 1,2 liter sós vízben felrakjuk főni. Ha felforrt, lehabozzuk, és lassú tűzön tovább főzzük. Ízesítjük borssal, babérlevéllel, bazsalikommal. Amikor félig megpuhult a hús, hozzátesszük a karikákra vágott zöldségeket. Mielőtt teljesen megfőnének, finomra vágott vöröshagyma hozzáadásával zsemleszínű rántást készítünk, amivel sűrítjük levesünket. Ezután beletesszük az apróra formázott hajdina gombócokat, és 6-8 percig főzzük. Dúsítjuk tejföllel, citromlével ízesítjük, majd tálaljuk.

A GOMBÓC ELKÉSZÍTÉSE
A hajdinát lobogó vízzel leforrázzuk, és állni hagyjuk. Amikor megdagadt, sós vízben jó keményre főzzük, ügyelve arra, hogy a levét elpárologja, majd kihűtjük. A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk és kiolvasztjuk. A pörcöt kiszedjük, a zsírjában megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát. Beletesszük az apróra vágott zöldpetrezselymet és hozzáöntjük a kásához. Ráöntjük a tojást, sóval ízesítjük, jól összedolgozzuk. Vizes kézzel apró gombócokat formázunk és belefőzzük a levesbe.

POLENTA TRENTINÓBÓL
Hozzávalók:
1 l víz, 160 g hajdinaliszt, 10 db, olajban eltett szardellafilé, 50 g vaj, 50 g reszelt parmezán sajt, vaj a forma kikenéséhez Előkészítés: 5 perc Főzés:
21 perc

Elkészítése:
A polentát csak óvatosan sózzuk, mert a szardella már meglehetősen sós.
Felforraljuk a vizet, óvatosan beleszórjuk a hajdinalisztet. Közben állandóan kevergetjük, és végül megsózzuk. Keverés közben, kis lángon, 10 percig főzzük. Vágjuk apróra a szardellát. Forrósítsuk fel a vajat, de ne hagyjuk megbarnulni. Ezután a szardellát, a vaj felét és a sajt felét keverjük a hajdinakásába. Vajazzunk ki egy hőálló formát, töltsük meg a hajdinakásával. A maradék parmezánnal hintsük meg, a félretett vajat öntsük rá. 10 percre tegyük be a mikro sütőbe, amely 360 W teljesítményre és 230 °C alsó és felső hőre legyen beállítva. Az utolsó 2 percben a grillt is kapcsoljuk be, majd az elkészült polentát a sütőformában tálaljuk.

PÓRÉHAGYMÁS HAJDINAPALACSINTA
Hozzávalók:

40 dkg hajdinaliszt, 3 tojás, 5 dl tej, 1 dl napraforgóolaj, 1 szál póréhagyma, 10 dkg juhtúró, 2 dl tejföl, 4 dkg margarin, só, petrezselyem

Elkészítése:
A palacsintákat az előbbi módon elkészítjük, feltekerjük, és kb. fél centiméter vastag metéltre vágjuk. A póréhagymát megmossuk, megtisztítjuk, és vékony metéltre vágjuk. Egy serpenyőben felolvasztjuk a margarint, beletesszük a pórét, óvatosan sózzuk és megpirítjuk. Hozzáadjuk a palacsintát és a juhtúrót, fűszerezzük zöldpetrezselyemmel, fehér borssal, majd hozzákeverjük a tejfölt.

RAKOTT HAJDINA
Hozzávalók: két és fél csésze hajdina tisztítva, megmosva, egy kiló karfiol rózsáira szedve, megmosva, fél kiló gomba tisztítva, darabolva, két fej vöröshagyma, apróra vágva, hat evőkanál hidegen sajtolt olaj (négy evőkanál a hagymához, két evőkanál a hajdinához), egy csomó petrezselyem zöldje, apróra vágva, három csipet tengeri só, egy pohár kefir

Elkészítése:
A hajdinát olajon pár percig pirítjuk, majd három csésze enyhén sós vízzel felöntjük, és lefedve harminc perc alatt puhára főzzük. A karfiolt lobogó, forró vízben pár percig forraljuk, majd kiszedjük és lecsepegtetjük. A hagymát az olajon megpirítjuk, sózzuk, beletesszük a gombát, és fedő alatt puhára pároljuk, majd megszórjuk a petrezselyem zöldjével. Tűzálló tálba lerakjuk: alsó rétege a hajdina legyen, a tetejére a karfiol kerüljön. Egy pohár kefirrel meglocsoljuk, és a sütőbe téve megsütjük.

SÁRGARÉPA-FŐZELÉK
Hozzávalók:
sárgarépa, fehérrépa, citrom, friss mentalevél, gyömbér, zabkorpa, hajdina

Elkészítése:
A fehérrépát szeletekre vágva vízgőz fölött pároljuk. Előzőleg a répaszeleteket citrommal átkenjük, hogy ne barnuljon meg. A sárgarépát tormareszelőn lereszeljük, és kevés olajon pároljuk. Mentalevelet, gyömbért teszünk bele, zabkorpával összekeverjük és felengedjük a fehérrépa párolásakor visszamaradt lével. Forrpontig a gázon hagyjuk, majd turmixoljuk, de nyers sárgarépát is teszünk hozzá. Kb. annyit, mint amennyit főztünk. A hajdinakását vízben megfőzzük és hagyjuk kidagadni. A kását a tányér közepére halmozzuk, köré tesszük a sárgarépa-főzeléket, a tányér szélére a fehérrépa-szeleteket.

SZARVAS SÜLT, BOROS MEGGYMÁRTÁSSAL, HAJDINAKÁSÁVAL
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg szarvas bélszín, 10 dkg szalonna, 10 dkg magozott meggy, 20 dkg hajdina, 4 dl húsleves, 1 fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa. 2-3 gerezd fokhagyma. 1 db tv paprika, 1 dl olaj. 1 evőkanál cukor, 1 csokor kakukkfű, 10 dkg póréhagyma, 10 dkg vaj, 1 dl Bock Cuvée, só, bors

Elkészítése:
A bélszínt szalonnával betűzdeljük, sózzuk, és kevés olajon elősütjük. Amikor a hús egy kis színt kapott, kivesszük a serpenyőből, és a megmaradt zsiradékon gyorsan átpirítjuk a vöröshagymát, a sárgarépát, a paprikát és a fokhagymát.
A szarvast tepsibe helyezzük, kakukkfüvet tépünk rá, és megöntözzük kevés húslevessel, mellétesszük a zöldségeket, és alufóliával lefedjük.
Vajon megfuttatjuk a finomra vágott póréhagymát, majd rátesszük a hajdinát. Rövid ideig pirítjuk, majd felöntjük a húslevessel, és átpároljuk, puhára főzzük, amíg kása jellegű nem lesz.
A meggyraguhoz vajat olvasztunk, amiben megkaramellizáljuk a cukrot. Ehhez adjuk a magozott meggyet, és önthetünk hozzá a levéből is. Amikor a meggymártás besűrűsödött, öntünk hozzá a Bock Cuvéeből, és összeforraljuk.
Tálaláskor a hajdinakásából kis tornyot formázunk, erre helyezzük a szarvas érmét. Végül a meggymártást mellémerjük. Kakukkfűvel, színes borssal díszítjük.

SZŐLŐ-HAJDINA MÜZLI
Elkészítése:
Az "Alma-hajdina müzli"-hez hasonlóan készül 10 dkg piros szőlővel.

TARKA HAJDINATÁL
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók 2 személyre:
1 kis szál póréhagyma, 10 dkg rókagomba (jó másféle is), 20 dkg karfiol, 8 dkg hajdina (rizzsel vagy más gabonával is készíthető) 2 dkg vaj, 1 kis fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg mirelit zöldborsó, 1 darabka szárított cseresznyepaprika, (elhagyható). 1 késhegynyi őrölt sáfrány, só, frissen őrölt fekete bors, 2.5 dl zöldség erőleves, (más gabonaféle esetén változhat), 1 evőkanál apróra vágott, friss zöldfűszer (petrezselyem, bazsalikom, metélőhagyma, turbolya), 2 evőkanál, frissen reszelt, parmezán sajt

Elkészítése:
A póréhagyma zöldjét levágjuk. A megmaradt részt hosszában félbevágjuk, alaposan megmossuk, majd vékonyan felszeleteljük. A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük. A karfiolt megtisztítjuk, megmossuk, és apró rózsákra tördeljük. Nagy serpenyőben megforrósítjuk a zsiradékot, és üvegesre pároljuk rajta a kockákra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a pórét, a gombát és a karfiolt. Állandóan kevergetve megsütjük. Meghintjük a hajdinával, hozzáadjuk a fagyasztott zöldborsót is. Sóval, borssal, cseresznyepaprikával és sáfránnyal ízesítjük, majd felöntjük a zöldség erőlevessel. Felforraljuk, majd lefedve, kis lángon, 15 percig pároljuk. A frissen vágott zöld fűszerekkel és a reszelt sajttal meghintve tálaljuk.

TAVASZI HAJDINA EGY TÁL
Hozzávalók 10 személyre:
hajdina 750 g, vöröshagyma 100 g, fokhagyma 5 gerezd, olaj 200 g, sárgarépa 500 g, zöldborsó 500 g, pulykahús 600 g, petrezselyemzöld, só, leveskocka 2 db

Elkészítése:
a hagymát apróra vágjuk, összezúzott fokhagymával, a kockákra vágott pulykahússal és a hajdinával. Az olajon enyhén megpároljuk, 2,5 l meleg zöldséglevessel leöntjük, fűszerezzük. Fedővel lefedve kis lángon 15-20 percig főzzük. Majd hozzáadjuk a répát és a borsót. Készre főzzük, és szükség szerint utóízesítjük.

TAVASZI LEVES HAJDINAGOMBÓCCAL
Hozzávalók:
2 szál új sárgarépa, 1 karalábé, 5 szál újhagyma, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg hajdina, 10 dkg hajdinaliszt, 1 tojás, fél dl napraforgó olaj, só, fehér bors, zöldpetrezselyem

Elkészítése:
A zöldségeket megtisztítjuk és megmossuk. A karalábét, sárgarépát és az újhagymát kb. 3 cm hosszú, vékony hasábokra vágjuk. Egy lábosban felhevítjük az olajat, beletesszük a zöldségeket, sózzuk, megszórjuk a zöldpetrezselyemmel és félpuhára pároljuk, vízzel felöntjük, majd felforraljuk.
A kész levesbe tálaláskor tesszük bele a hajdina gombócokat. Gombóc: a beáztatott hajdinát keverjük össze a hajdinaliszttel, tegyük bele a tojást, ízesítsük sóval, fehér borssal, finomra vágott petrezselyemmel és annyi vizet öntsünk hozzá, hogy jól formálható masszává tudjuk kikeverni. A tésztából formáljunk gombócokat és forró sós vízben főzzük ki.

TÖLTÖTT PAPRIKA HAJDINÁVAL
Hozzávalók 10 személyre:
hajdina 200 g, zöldpaprika 2000 g, reszelt trappista sajt 250 g, vöröshagyma 100 g, olaj 100 g, sertéshús 600 g, leveskocka 2 db, petrezselyemzöld, só

Elkészítése:
a darált húst összegyúrjuk a megmosott hajdinával, sóval, petrezselyemzölddel és az olajon megpárolt hagymával. A megmosott zöldpaprika magházát eltávolítjuk, félbevágjuk és megtöltjük a töltelékkel, zöldséglevesben puhára főzzük. Kiolajozott tűzálló tálba tesszük, megszórjuk reszelt sajttal és összesütjük. Érdekességképp apróra vágott, pirított földimogyoróval is gazdagíthatjuk.

VÉRES HURKA (BARANYAI RECEPT)
Hajdanában nem rizzsel, hanem kukorica-, vagy hajdinakásával készült. Még ízesebb is volt, mint a rizzsel készült.
Elkészítése:
A vért megfőzik, kihűlés után ledarálják a darált, főzött bőrkével, fejhússal, tüdővel együtt. Pirított hagymával, sóval, őrölt borssal, paprikával, abalével leforrázott, lehűtött kásával vagy hajdinával keverik össze. Bélbe töltik. 80-90 fokos vízben lassú tűzön főzik egy óra hosszat.

ZÖLDSÉGLEVES HAJDINABETÉTTEL
Hozzávalók 10 személyre:
sárgarépa 500 g, fejes káposzta 500 g, hajdina 100 g, olaj 50 g, vöröshagyma 100 g, kakukkfű, só, bors

Elkészítése:
a vöröshagymát és a zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát és a répát apró kockákra, a káposztát pedig csíkokra vágjuk, olajon megpirítjuk. A hajdinát külön pirítsuk meg és keverjük össze a zöldségekkel. Ízesítsük a fűszerekkel és öntsük fel 2,5 l forró vízzel. Kis lángon fedő alatt 30-40 perc alatt puhára főzzük. Húspótló étel.

ZÖLDSÉGES HAJDINA 01.
Hozzávalók:
két csésze hajdina, két csésze vegyes zöldség aprítva (például: hagyma, sárgarépa, kínai kel), két csipet tengeri só

Elkészítése:
A hajdinát forró vízben leöblítjük, lecsepegtetjük. Egy lábasban szárazon két-három percig pirítjuk, leöntjük négy csésze vízzel, hozzátesszük a sót és a zöldségeket.
Fedő alatt kis lángon puhára főzzük.

ZÖLDSÉGES HAJDINA 02.
Hozzávalók:
500 g hajdina, 2-3 közepes répa, lereszelve, 1 nagy fej hagyma, lereszelve, 1 közepes zeller, lereszelve, 2 ek Vegamix, só, ízlés szerint

Elkészítése:
Mossuk meg, majd csöpögtessük le a hajdinát. Ha megszáradt szárazon pörköljük meg folyamatosan kavargatva, majd ha már érezzük, az enyhe pörkölt szagot, öntsük fel 2-3 szoros vízmennyiséggel, és keverjük hozzá a többi összetevőt.
Lassú tűzön főzzük puhára kb. 15-20 perc alatt.

Forrás:
HAJDINÁS RECEPTEK
Szerző:

Almási Edina, Ferenczy Amanda, Hargitai Dezső,
Kiss Benő, Schiller Aurél, valamint sok gyűjtőtársam receptközlései
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.