Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ZÖLDSÉGEK, GYÜMÖLCSÖK LEXIKONJA - HAJDINÁS ÉTELEK 1

2016.02.10

ZÖLDSÉGEK, GYÜMÖLCSÖK LEXIKONJA

ALMA-HAJDINA MÜZLI
Hozzávalók:
Elkészítése:
Összekeverem a gabonapelyheket a tejjel, majd hozzáadom a kimagozott, apróra vágott almát.

 

ALMÁS HAJDINAFELFÚJT
Hozzávalók 10 személyre:
hajdina 40 dkg, tej 16 dl, víz 4 dl, alma 50 dkg, tojásfehérje 6 db, vaníliás cukor 25 g, margarin 4 dkg, citrom 2 db, cukor 10 dkg

Elkészítése:
a megmosott és átválogatott hajdinát a tej és a víz keverékében feltesszük főni. Ízesítjük a cukorral, a citrom levével és reszelt héjával. Ha megpuhult, belekeverjük a lereszelt vagy szeletekre vágott almát. A felvert tojásfehérjék habját óvatosan beleforgatjuk, majd margarinnal kikent hőálló üvegtálba tesszük, és alaposan átsütjük, amíg a teteje szép piros nem lesz. Dúsíthatjuk durvára vágott dióval vagy mazsolával és ízesíthetjük őrölt fahéjjal is.

ALMÁS HAJDINA-PALACSINTA
Hozzávalók:
fél kg alma, 100 g búzaliszt, 65 g hajdinaliszt, 65 g búzadara, 2 tk sütőpor, 1 csomag vaníliás desszertkrémpor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 tojás, fél liter tej, szezámmag, kevés só, 60 g margarin a sütéshez, fahéj, tejszínhab és méz a díszítéshez

Elkészítése:
A liszteket, a vaníliás cukrot, a sütőport és egy csipetnyi sót öntse egy tálba. Üsse bele a tojások sárgáját, majd lassan keverje az egészet csomómentesre a tejjel. Tegyen hozzá ízlés szerinti mennyiségben szezámmagot és a meghámozott, vékony szeletekre vágott almát. hagyja állni egy fél órát, majd verje a tojásfehérjéket kemény habbá, és keverje bele a tésztába.
A forró margarinon pirítson egy evőkanál szezámmagot, öntsön rá a masszából, és süsse ropogósra. Nem kell, hogy a tészta az egész sütőben elterüljön, kisebb lepényeket érdemes készíteni. A kész palacsintákat díszítse mézzel ízesített, fahéjas tejszínhabbal.

BAZSALIKOMOS HAJDINALEPÉNY
Hozzávalók:
30 dkg egész hajdina, 30 dkg liszt, 2 dl tej, 2 tojás, 1 dl kukoricaolaj, só, bazsalikom

Elkészítése:
A megmosott, beáztatott hajdinát sós vízben megfőzzük és lehűtjük. Hozzákeverjük a lisztet, a tojást és a tejet, sózzuk, és bazsalikommal fűszerezzük. Az elkészített tésztának sűrű palacsintatésztához kell hasonlítania. A masszát 10-15 percig pihentetjük, majd kanállal kis lepényeket formázunk belőle, és pirosra sütjük mindkét oldalát. A kisült lepényeket forrón, párolt zöldségfélékkel tálaljuk, de fogyasztható túróval, tejföllel vagy reszelt sajttal is.

BURGONYALEVES BÁRÁNYHÚSSAL ÉS METÉLTTEL
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg burgonya, 50 dkg bárányhús, 1 kis fej vöröshagyma, egy darabka sárgarépa, másfél dl aludttej
A metélthez:
0,5 dl húsleves, 1 tojás, 20 dkg búzaliszt, 20 dkg hajdina, lencse vagy borsóliszt. (Ez a tészta lágyabb, mint a közönséges metélt tészta.)

Elkészítése:
Megfőzzük a húslevest, majd belefőzzük az apróra vágott burgonyát. A metéltet külön vízben addig főzzük, amíg a tészta a víz tetejére feljön. A metéltet külön edényben tálaljuk, aludttejjel leöntve.

BURGONYALEVES HAJDINAKÁSÁVAL
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, fél pohár hajdinakása, egy-egy darabka sárgarépa és petrezselyemgyökér, 2 kis fej vöröshagyma, 6 dkg vaj, kapor, zöldpetrezselyem, 5-6 szem bors, babérlevél, só ízlés szerint

Elkészítése:
A hajdinakását kiválogatjuk, tepsibe tesszük, és sütőben szárazon aranysárgára pirítjuk. Ezután vízben 3 dkg vajjal megfőzzük. Beletesszük a szeletekre vágott burgonyát, 8-12 percig forraljuk, hozzáadjuk a vajban megpárolt zöldséget és vöröshagymát, s 5-6 perceg, tovább forraljuk. Ezután megsózzuk, borsot és babérlevelet teszünk bele. A kész levest apróra vágott zöldpetrezselyemmel és kaporral hintjük meg.

BURGONYALEVES METÉLTTEL, TATÁROSAN
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg burgonya, 50 dkg hús (bárányhús), 1 kis fej vöröshagyma, egy darabka sárgarépa, másfél dl aludttej
A metélthez:
0,5 dl húsleves, 1 tojás, 20 dkg búzaliszt, 20 dkg hajdina, lencse vagy borsóliszt

Elkészítése:
Megfőzzük a húslevest, majd belefőzzük az apróra vágott burgonyát. A metéltet külön vízben addig főzzük, amíg a tészta a víz tetejére feljön. A metéltet külön edényben tálaljuk, aludttejjel leöntve.
Ez a tészta lágyabb, mint a közönséges metélt tészta.

BURGONYA-PIROG HAJDINAKÁSÁVAL
Hozzávalók:
80 dkg burgonya, 1-2 tojás, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 2 evőkanál olvasztott vaj, olaj a kisütéshez, só, ízlés szerint
A töltelékhez:
5 dkg hajdinakása, fél fej vöröshagyma, 1 evőkanál olvasztott vaj, só, ízlés szerint

Elkészítése:
A burgonyát megfőzzük, forrón áttörjük. Tojássárgáját, kevés olajat adunk hozzá, jól összekeverjük, és a masszából pirogokat készítünk. Az 1-1.5 cm vastag pirogok közepébe hajdinakásából készült tölteléket teszünk.
A széleket összefogjuk, tojássárgájával megkenjük. Zsemlemorzsában megforgatjuk, majd mindkét felén pirosra sütjük. A töltelékbe való - puhára főtt - hajdinakásába apróra vágott és megpirított vöröshagymát teszünk, és összekeverjük. Tálaláskor a pirogokat leöntjük olvasztott vajjal.

BURGONYÁS HAJDINAGOMBÓC
Hozzávalók:
fél kiló hajdinaliszt, fél kiló burgonya héjában főzve, áttörve, három evőkanál hidegen sajtolt olaj, két csipet tengeri só

Elkészítése:
A burgonyát és a lisztet a sóval tésztává gyúrjuk. Vizes kézzel kis gombócokat formálunk belőle, ezeket enyhén sós vízben kifőzzük. Kiszedés után leöblítjük, majd az olajban megforgatjuk. Pirított káposztával, mártásokkal vagy önálló ételként salátával tálaljuk.

CUKKiNI HAJDINAKÁSÁVAL TÖLTVE
Hozzávalók:
40 dkg zsenge cukkini, 10 dkg gomba, 5 dkg csirkemáj, 12 dkg hajdina, 2 evőkanál olaj, 5 dkg hagyma, só, petrezselyemzöld, pirospaprika, borsikafű

Elkészítése:
Először elkészítjük a kását. A hajdinát folyóvízben először lemossuk, lecsepegtetjük, és egy serpenyőben enyhén megpirítjuk. Ez után hideg vizet öntünk rá, hogy jól ellepje. Ha felforrt leszűrjük, és új vízben, ami a mag bő másfélszerese újra főzzük. Ízesítjük sóval, ételízesítővel és 10 percig pároljuk, majd lehózva a tűzről hagyjuk. A cukkínit kettévágjuk, a belét kiszedjük, hogy 1-1.5 cm vastag fala maradjon (a héja rajta marad). A hagymát megdinszteljük, beletesszük a paprikát pici, vízzel felengedjük. Beletesszük a felkockázott gombát, és félpuhára pároljuk. Mellétesszük az elkapart csirkemájat, a cukkini belsejét, és az egészet átpirítjuk. Melegen hozzátesszük a petrezselymet, borsikafüvet, ételízesítőt és összekeverjük a kásával.
Az egészet jól összedolgozzuk, és ezzel a töltelékkel megtöltjük a cukkinit. Tűzálló tálba rakjuk töltelékkel lefele, és annyi húslevet öntünk rá, hogy ellepje. Sütőbe téve 30-35 percig készre sütjük. Paradicsom vagy cukkini salátával tálaljuk.
Tálaláskor egészben kínáljuk a cukkinis csirkemell mellé.

DÖDÖLLE LILA HAGYMÁVAL
Hozzávalók 5 személyre:
3 nagy lila hagyma, 3 evőkanál sütőolaj, 2 közepes nagyságú burgonya, 1 csésze hajdina, 1 kiskanál tengeri só, majoránna, őrölt zöld bors, bazsalikom vagy kakukkfű

Elkészítése:
Olajon a nagy kockára vágott lila hagymát készre pároljuk és félretesszük. A forró vízben átmosott hajdinát megsózzuk, három csésze vizet öntünk rá, és puhára főzzük. A burgonyát héjával együtt bő vízben megfőzzük, majd meghámozzuk. Villával összetörjük, és a főtt hajdinával, sóval, fűszerekkel összekeverjük. Két kanállal szép nagy galuskákat formázunk, és a lila hagymára tesszük. Melegen tálaljuk.

ÉDES-CSÍPŐS HAJDINATÉSZTA
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg japán soba tészta, 1 szál citromfű, 5 dkg édes-csípős mártás, 2 zsenge cukkini, 1 csokor bazsalikom, só, 1 csokor metélőhagyma, 20 dkg laskagomba, 5 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál szézám-mag
Elkészítési idő
kb. 35 perc

Elkészítése:
A tésztához bőséges sós vizet forralunk. A tésztát rugalmasra főzzük benne. Folyó hideg víz alatt leöblítjük, és jól lecsepegtetjük.
A cukkinit megmossuk, megtisztítjuk, és 1 centis kockákra vágjuk. A gombának kivágjuk a szárát, konyhai papírtörlővel tisztára dörzsöljük, és csíkokra vágjuk. A citromfüvet megmossuk, és 1 centis hosszú darabokra vágjuk. A fűszernövényeket megmossuk, és lerázogatjuk. A bazsalikom leveleit lecsipkedjük. A metélőhagymát 1 centis darabokra vágjuk.
Felforrósítjuk a wokot, és benne 4 evőkanál az olajat. Beletesszük a tésztát, szétterítjük, és 2 perc alatt az alját ropogósra sütjük. Megfordítjuk, és a másik oldalát is megpirítjuk, majd kivesszük, és két pálcikával kissé széthúzogatjuk. 50°C-osra előmelegített sütőben melegen tartjuk.
A maradék olajat beleöntjük a wokba. A gombát és a cukkinit a citromfűvel együtt folyamatosan kevergetve 2 percig sütjük. Hozzáadjuk a fokhagymát, a szézám-magot meg a bazsalikomot, és további 2 percig sütjük.
Elkeverjük a tésztát az édes-csípős szósszal, az egészet sóval ízesítjük, és metélőhagymával megszórva, forrón tálaljuk.

FŐTT HAJDINA
Hozzávalók 4 személyre:
2 csésze hántolt hajdina, 4 csésze víz, 1/2 kávéskanál olaj

Elkészítése:
A hajdinát 1 percig szárítsuk közepes lángon serpenyőben, állandóan keverve (nem kell megijedni a pörkölt illattól és attól sem, hogy kissé pattog - ez a kis pattogás a cél). Utána sózzuk, tegyük hozzá az olajat, keverjük el, és további 1 percig még pirítsuk. Öntsük fel vízzel, nagy lángon forraljuk fel, majd kis lángon még kb. 20 percig főzzük, míg meg nem puhul, de a szemek még nem nyílnak szét. Melegen tálaljuk. Köretként, vagy töltelékként, krokettnek is felhasználhatjuk.

FŰSZERES GOMBÓCOK
Hozzávalók 10 személyre:
olaj 200 g, tej (1,5%-os) 0,6 l, hajdinaliszt 250 g, kemény tojás 10 db, tejföl (12%-os) 100 g, napraforgómag 190 g, tojás 2 db, zsemlemorzsa 150 g, snidling 1 cs. petrezselyem 2 cs, só, őrölt fehér bors, reszelt szerecsendió, őrölt édes nemes paprika, olaj a sütéshez

Elkészítése:
forrósítsuk fel az olajat, szórjunk bele 150 g lisztet és pirítsuk aranysárgára. Öntsük rá a tejet, forraljuk fel, és 10 percig kevergetés mellett kis lángon főzzük. A megmosott petrezselymet és snidlinget vágjuk apróra. A meghámozott kemény tojásokat vágjuk kockákra és keverjük az összevágott fűszernövényekkel és a tejföllel együtt a kissé kihűlt rántáshoz. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítsük, végül adjuk hozzá a megpirított napraforgómagokat. A megmaradt tojást verjük fel paprikával. Forrósítsuk fel az olajat. A tésztából formáljunk kis gombócokat és forgassuk meg a maradék lisztben, a tojásban, végül a zsemlemorzsában. Forró olajban süssük ropogósra, és tálalásig tartsuk melegen. 

GOMBÁS HAJDINA
Hozzávalók:
egy csésze hajdina, egy csésze gomba tisztítva, darabolva, egy fej vöröshagyma, apróra vágva, egy csomó petrezselyem zöldje, aprítva, két csipet tengeri só, három evőkanál hidegen sajtolt olaj

Elkészítése:
Az olajon megpirított hagymához adjuk a gombát, a sót. Főzzük saját levében tíz percig, hozzáadjuk a petrezselyem zöldjét, majd a forró vízzel leöblített hajdinát. Felengedjük körülbelül két csésze vízzel, fedő alatt puhára főzzük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

Forrás:
HAJDINÁS RECEPTEK
Szerző:

Almási Edina, Ferenczy Amanda, Hargitai Dezső,
Kiss Benő, Schiller Aurél,
valamint sok gyűjtőtársam receptközlései
 
 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.