Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ZÖLDSÉGEK, GYÜMÖLCSÖK LEXIKONJA - KÖRETEK ZÖLDSÉGBŐL GYÜMÖLCSBŐL

2016.03.16

ZÖLDSÉGEK, GYÜMÖLCSÖK LEXIKONJA

Alufóliás sárgarépa
Hozzávalók:
1 kg zsenge, tavaszi sárgarépa, 5 dkg vaj, só, csipetnyi reszelt szerecsendió.

Elkészítés:
A répát megtisztítjuk, ha vékony, egészben hagyjuk, ha vastagabb hosszában ketté vagy négyfelé vágjuk. Kivajazott tűzálló tálra párhuzamosan ráfektetjük a répákat, és megsózzuk, csipetnyi reszelt szerecsendióval meghintjük. Végül rámorzsoljuk a maradék vajat, és a tál alufóliával szorosan lezárva, a forró sütőbe toljuk. Kb. 20 percig sütjük, ez alatt a répa szépen megpuhul a saját levében.

Babos káposzta
Hozzávalók:
50 dkg savanyú káposzta, 30 dkg piros bab (konzerv), 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg füstölt szalonna, babér, borókabogyó, kömény, kevés liszt, kevés keményítő, 2 dl tejföl, só

Elkészítés:
A káposztát bő sós vízben felteszem főni, babérral, borókával és köménnyel ízesítem. Ha puhára főtt, lecsepegtetem, és kevés főzőlevet félreteszek. A szalonnát kis kockára vágom és kiolvasztom. Megpirítom benne a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadom a zúzott fokhagymát és beleszórom a lisztet. Kis pirítgatás után felöntöm annyi főzőlével, hogy sűrűn folyós legyen, aztán felforralom. Beleteszem a káposztát, egyet rottyantok rajta, s jön a bab és a keményítővel elkevert tejföl. Még egyszer felforralom és kész. Alapvetően ez inkább egy masszív köret, pl. sült virslihez, kolbászhoz, vagy netán natúr sült szelethez. Esetleg mindhez egyszerre.

Cukkinis burgonyaérmék
Hozzávalók:
2 közepes cukkini, 2 méretes krumpli, 1 vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, só, bors, 2 tojás, 15 dkg liszt, olaj

Elkészítés:
A cukkinit és a krumplit hámozzuk, majd durvára reszeljük. Összekeverjük az apróra vágott hagymával és a zúzott fokhagymával. Sózzuk, borsozzuk, a felaprított petrezselymet is közé keverjük. A tojásokat felverjük, a liszttel összekeverve sűrű tésztát készítünk, majd a cukkinis keveréket is beleforgatjuk. Félórányi pihentetés után tenyérnyi pogácsákat formálunk belőle, s forró olajban ropogósra sütjük.

 

Csicseriborsó köret
Hozzávalók:
1 cs. csicseriborsó, amit 1 éjszakán át, áztattunk 3 cs. vízben, 4 cs. víz, 1 ek. szezám- vagy kukoricaolaj, 1 kk. só, 1 gerezd fokhagyma.

Elkészítés:
Szűrjük le a csicserit. Az áztatóvizet egészítsük ki 4 csészényire, öntsük rá a borsóra.
Vastag falú edényben forraljuk fel nagy lángon. Vegyük a lángot takarékra, és fedő alatt főzzük 2 óráig. (Kuktában csak 3 cs. vízzel, 45 perc alatt megfő.) Szűrjük le. Egy vastag aljú edényt kenjünk ki olajjal. Pirítsuk benne 2-3 percig a borsót. Sózzuk meg, tegyük hozzá a szétnyomott fokhagymát.

Csípős paprikás olajban sült zöldpaprika (Brazília)
Hozzávalók:
6 nagy, édes zöldpaprika kimagozva, és 4 felé vágva, 3 gerezd fokhagymapép, őrölt bors, só, 0,5 dl csípős paprikás olaj, 2 ek. az olajban érlelt paprikából.

Elkészítés:
Tegyük serpenyőbe a hozzávalókat. Lassú tűzön, állandóan keverve pirítsuk puhára.
Melegen vagy hidegen sült húsokhoz, rizshez, burgonyához tálalhatjuk.

Csirág vajas morzsával
Elkészítés:
A csirág vagy spárga, sós cukros vízben, adagokban összekötve megfőzzük. Lapáttal kiemelve a vizet lecsorgatjuk, és tálra rendezzük. A fej felőli részét vajas morzsába mártjuk, vagy az egészet belehempergetjük, forrón kínáljuk.
A vajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a morzsát, és nagy lángon habzásig hevítve pirítjuk, míg piros lesz. Sóval és szerecsendióval ízesítjük

Dalmát paprika
Elkészítés:
Két evőkanál olajon üvegesre párolunk két nagy fej, kockára vágott vöröshagymát, hozzáadunk 6 szép nagy, húsos zöldpaprikát kicsumázva és kockára vágva, megsózzuk, megborsozzuk. és kevés száraz borral. fedő alatt puhára pároljuk. Kitűnő fogyókúrás nyári körete bármilyen pecsenyének, sült halnak.

Édes-savanyú zöldség
Hozzávalók:
4 gerezd fokhagyma, 1 kis uborka, 2 közepes sárgarépa, 20 dkg gomba, 10 dkg zöldbab, 1 marék szójacsíra, (vagy káposzta), 4 ek méz, 4 ek cukor, 1 kk kukoricakeményítő, 1/2 dl borecet, 2 ek vaj, 2.5 dl húsleves, só, késhegynyi currypor.

Elkészítés:
A körethez az uborkát félbehasítjuk, majd fél-karikára vágjuk. A gombát felszeleteljük, a sárgarépát is karikára vágjuk. A hagymát felaprítjuk és a vajon, üvegesre pároljuk. A zöldségeket hozzáadjuk, és a húslevessel, meg 1.5 dl vízzel felengedjük. Szójacsíra helyett akár egy marék nagyon vékonyra szelt káposztát is adhatunk hozzá, és az apróra vágott fokhagymával, a curryporral, a mézzel, a cukorral, az ecettel meg sóval ízesítjük. Addig főzzük, amíg a zöldség már majdnem puha, de kissé még ropogós. A kukoricakeményítőt egy kevés vízzel simára dolgozzuk, a zöldséget besűrítjük vele, és egy tálba halmozzuk.

Fényezett sárgarépa
Elkészítés:
Két csomó zsenge sárgarépát megtisztítunk, ha vékonyak a répák, egészben hagyjuk, ha vastagabbak, hosszában félbevágjuk. Vastagon kivajazunk egy tűzálló tálat, egymás mellé fektetjük a répákat, és sóval, reszelt szerecsendióval meghintjük. A tetejére vajdarabkákat morzsolunk, és a tálat alufóliával lefedve, a sütőben, kis lángon, saját levében puhára pároljuk. Végül a fóliát lebontjuk, a répát nagyon kevés porcukorral megszórjuk, és csak annyi időre toljuk vissza a sütőbe, amíg a cukor szépen rá nem olvadt, karamellizálódni nem kezd. Ekkor egy csokor finomra vágott petrezselyemmel megszórjuk, és azon frissiben tálaljuk bármilyen pecsenyéhez köretként.

Firenzei sárgarépa
Hozzávalók:
1 vöröshagyma, 1 csomag sárgarépa, 1 csomó petrezselyem, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, cukor, 1, 5 evőkanál olaj

Elkészítés:
A hagymát apró kockákra vágjuk, és a zsiradékban megpirítjuk. Hozzátesszük a tört fokhagymagerezdeket és az apróra vágott petrezselyemzöldet. Majd beletesszük a mirelit sárgarépakockát. Ízlés szerint megfűszerezzük, és pár percig pirítjuk. Majd felöntjük 2 liter vízzel, és puhára pároljuk.

 

Francia karalábé
Hozzávalók:
8 fej zsenge karalábé, 5 dkg vaj, 1 dl tejföl, 1 tojás sárgája, só, 1 csokor petrezselyemzöld.

Elkészítés:
A meghámozott, laskára vágott karalábét a forró vajban megforgatjuk, majd egy kevés sóval a saját levében puhára pároljuk. Finomra vágott petrezselyemzölddel meghintjük, a tojássárgájával elkevert tejföllel leöntjük, és a sütőben megsütjük.

 

Fűszeres pirított aprótök (Courgettes sautées aux fines herbes)
Hozzávalók:
1 kg (5-6 db) zsenge spárgatök vagy cukkini, 5 dkg vaj, 3 ek. liszt, 2 ek. vágott fűszerzöldség vegyesen (petrezselyem, turbolya, tárkony, snidling), 1 citrom leve, só

Elkészítés:
Levágjuk a hámozatlan tök (cukkini) végeit, hosszába kettévágjuk, kanállal kivájjuk a magvait, falatnyi kockákra vágjuk, lisztben megforgatjuk. Forró vajban megpirítjuk, előmelegített tálra szedjük, meglocsoljuk citromlével, megszórjuk vágott fűszerekkel.
Frissen, sült húsokhoz kínáljuk.

Gomba, tojással
Hozzávalók:
Gomba 0.5 kg, zsír 15 dkg, hagyma 1/2 fej, só, bors 1-1 késh., tojás 2 db, petrezselyem 1 kis csomó

. Elkészítése:
A gombát megtisztítjuk, és jól megmossuk, azután eldaraboljuk, feltesszük forró zsírban, keverünk bele sót, borsot, kevés reszelt hagymát, finomra vágott petrezselymet és hagyjuk puhára párolódni. Tálalás előtt 2 tojást ütünk rá, és avval hagyjuk forrni.

Gombás krokett
Hozzávalók:
2 dl kukoricadara, 1 nagy nyers krumpli, 10 dkg gomba, 1 teáskanál finomra vágott vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, pirospaprika, prézli, olaj

Elkészítés:
8 dl vizet kevés sóval felforralunk, majd apránként beleszórjuk a kukoricadarát. Takaréklángon, állandóan kevergetve tejbegríz sűrűségűre főzzük (kb. 3-4 perc). Langyosra hűtjük. Közben kevés olajon megpirítjuk a hagymát, rátesszük az apróra darabolt gombát, és sóval, borssal, pirospaprikával fűszerezve megpároljuk. Hozzákeverjük a főtt darához, és belekeverjük a reszelt nyers burgonyát. Ízlés szerint tovább fűszerezzük zúzott fokhagymával, sóval, borssal. Kevés zsemlemorzsát adhatunk hozzá, hogy ne legyen lágy a massza. Vizes kézzel hosszúkás kroketteket formázunk, prézlibe forgatjuk, forró olajban pirosra sütjük. Salátával, feltétként vagy köretként is tálalhatjuk.

Gombás töltött kellevelek
Hozzávalók 4 személyre:
8 közepes nagyságú kelkáposztalevél, 20 dkg csiperkegomba, 12 dkg rizs, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 hagyma, 1 tojássárgája, 10 dkg füstölt szalonna (bacon), 5 dkg reszelt sajt, 3-4 dkg vaj.

Elkészítés:
A jól megmosott kelkáposztaleveleket 4-5 percig enyhén sós vízben előfőzzük, lecsepegtetjük. Ebben a főzőlében majdnem puhára pároljuk a rizst. Az apróra vágott hagymát a vaj felével üvegesre pároljuk, rátesszük az ugyancsak apróra vágott gombát, a finomra metélt petrezselymet, s addig pirítjuk, míg a gomba leve teljesen elfő. Ha kihűlt, összekeverjük a gombát és a rizst, hozzáadva a tojássárgáját, a paradicsompürét és a reszelt sajtot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A kiterített kelkáposztalevelekre egy-egy kupac tölteléket teszünk, s mint a töltött káposztánál, feltekerjük, a két végüket benyomva. Vajjal kikent tepsiben vagy tűzálló edényben lerakjuk őket, mindegyiket beborítjuk egy-egy vékony szelet szalonnával, s előmelegített, közepesen forró sütőben addig i sütjük, míg a szalonnaszeletek ropogósak lesznek. Kiadós egytálétel, de száraz húsokhoz adhatjuk körítésnek is.

Hideg töltött paradicsom - másképpen
Hozzávalók:
8 db kemény paradicsom, 20 dkg juhtúró, 5 dkg vaj vagy margarin, késhegynyi hagymakrém, néhány szál petrezselyem, 1 kávéskanál mustár, 5 dkg parmezán sajt, 1 kávéskanál curry, 1 kávéskanál só.

Elkészítése:
A paradicsomok kalapját levágjuk, és alul is levágunk belőlük egy kicsit, hogy megálljanak. Hegyes kis késsel kivájjuk a belsejüket, és az üres paradicsomokat elrendezzük egy tálon. A juhtúrót habosra keverjük a vajjal, a curryvel, a mustárral, az egészen finomra vágott petrezselyemmel és a többi ízesítővel, majd megtöltjük vele a paradicsomokat. A sajtot lereszeljük, majd a paradicsomkalapok nedves oldalát belemártjuk, és úgy helyezzük vissza a már megtöltött paradicsomokra. Köretként fogyasztjuk nehezebb főételekhez.

Indiai lencse
Hozzávalók 4 személyre:
20-25 dkg lencse, 4-5 dl víz, 2 paradicsom, 1 csípős zöld- paprika, 1 teáskanál őrölt koriander, 1 teáskanál őrölt kömény, só, bors, pirospaprika, 1 evőkanál vaj, vagy olaj.

Elkészítés:
A megtisztított. váltott vízben többször átmosott lencsét vízben, fedő alatt majdnem puhára főzzük a sóval. borssal. A vajban - vigyázva, hogy meg ne égjen - megpirítjuk a karikára vágott paprikát, miközben, kevés időkülönbséggel, hozzáadjuk a köményt, a koriandert és a kevés pirospaprikát. (Aki szereti, reszelt gyömbért is tehet bele.). A lepirított fűszereket a lencséhez keverjük, öt percig főzzük, beletesszük a felkockázott paradicsomot, és az egészet 2-3 perc alatt készre főzzük. Önmagában is laktató étel, de száraz húsokhoz adhatjuk körítésnek is.

Karfiolköret 1.
Hozzávalók:
Karfiol 0.5 kg, vaj 10 dkg, morzsa 10 dkg, tejföl 1 kanál, só 1 késh.

Elkészítése:
A karfiolt szétszedjük apró rózsákra, megmossuk és feltesszük sósvízben főni, ha puha levét leszűrjük és leöntjük forró vajjal, azután megszórjuk pirított morzsával. Ha zamatosabbra akarjuk, öntünk rá egy kanál tejfölt.

Karfiolköret 2.
Hozzávalók:
1 kg-os tömör karfiolfej, 2 dl tejföl, 1 tojás sárgája, 5 dkg vaj, só, csipetnyi reszelt szerecsendió, (5 dkg reszelt sajt).

Elkészítés:
A megtisztított karfiolfejet sós vízben puhára főzzük, majd lecsepegtetve, torzsájával lefelé kivajazott tűzálló tálra ültetjük. A tejfölt a tojás sárgájával, a reszelt sajttal meg csipetnyi reszelt szerecsendióval simára keverjük, és a karfiolra öntjük. Rámorzsoljuk a maradék vajat (esetleg meghintjük a sajttal), és a forró sütőben addig sütjük, amíg a teteje szép piros nem lett.

Karotta vagy sárgarépa vajjal
Hozzávalók:
8 deka karotta, 8 deka vaj, 5 deka cukor, egy kis csomó zöldpetrezselyem, só.

Elkészítés:
A karottát megtisztítjuk, jól megmossuk és összevágjuk. Ismét megmossuk és annyi vízben, hogy ellepje, feltesszük főni. Megsózzuk, és fedő alatt puhára főzzük.
Vigyázzunk, hogy elég puha legyen, de ne főzzük túl puhára, mert szétesik, gusztustalan lesz. Ezután leszűrjük. Egy serpenyőben felhevítjük a vajat, beletesszük a leszűrt és jól lecsurgatott karottát, megsózzuk, cukorral, finomra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük, és mérsékelt tűzön a vajban megforgatjuk. (Nem pirítjuk meg.) Forrón tálaljuk.
Többnyire borjúsülthöz, natúrszelethez, fiatal jércesülthöz vagy párizsi körítésként tálaljuk.

Kelbimbó sörtésztában
Hozzávalók:
50 dkg friss vagy csomagolt kelbimbó, só; a bundázáshoz 2-3 tojás, 23 dkg liszt, kb. 2 dl világos sör, só; a sütéshez bőven olaj.

Elkészítés:
A kelbimbót megtisztítjuk és lobogva forró sós vízbe dobva, 4-5 percig főzzük, majd leszűrjük. Ha mirelitből készítjük, a kelbimbót tálba öntjük, megsózzuk, és szobahőmérsékleten egy órát állni hagyjuk. A sörtésztához 20 deka lisztet keverünk ki a tojások sárgájával, egy kevés sóval meg annyi sörrel, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk, majd a tojások habbá vert fehérjét is hozzáadjuk.
A kelbimbószeleteket először lisztbe forgatjuk, majd a sörtésztába mártjuk, végül bő forró olajban ropogós pirosra sütjük.

Kukoricagombóc
Hozzávalók:
30 dkg kukoricadara, 1 db tojás sárgája, 1 evőkanál vaj vagy margarin, 1 pohár tejföl, 10 dkg trappista sajt, 1 teáskanál só, csipetnyi őrölt bors, vegeta.

Elkészítése:
1 liternyi forrásban lévő, sós vízbe folytonos keverés mellett beleszórjuk a kukoricadarát, és 1 percig főzzük. Hozzáadjuk a vegetát, a sót és a vajat, majd a tűzről lehúzva hozzákeverjük a tojássárgáját, és fedő alatt duzzadni hagyjuk a masszát, kb. 10 percig. Utána vizes kézzel kis gombócokat formálunk belőle, és egy kivajazott tepsire rakjuk őket egymás mellé. A tejfölt elkeverjük egy kis sóval, borssal és evőkanállal a gombócokra rakjuk. Reszelt sajttal megszórjuk, és forró sütőbe tesszük, míg a sajt meg nem olvad. Köretként tálaljuk.

Mézben sült kukorica
Hozzávalók:
4 evőkanál vaj vagy olaj, 1 dl méz, 25 dkg friss tejes kukorica vagy konzerv csemegekukorica.

Elkészítés:
Olvasszuk fel a vajat vagy olajat egy serpenyőben, tegyük bele a kukoricát és keverjük el. Öntsük rá a mézet, és addig folytassuk a sütést, míg a méz és a vaj teljesen el nem keveredik egymásban, és szirupot nem képez. Forró köretként tálaljuk, tálalás előtt ízlés szerint sózzuk és/vagy borsozzuk.

Morzsás brokkoli
Hozzávalók:
1 kg brokkoli (mirelit is kapható), 4 evőkanál vaj, 10 dkg zsemlemorzsa, 1 evőkanál só, vegeta.

Elkészítése:
A brokkolit sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. Közben a vajat megolvasztjuk, összekeverjük a vegetával. Egy lapos tűzálló edényben vagy tepsiben párhuzamosan egymás mellé fektetjük a brokkolit, megszórjuk a morzsával, majd meglocsoljuk az olvasztott vajjal. Forró sütőben kb. 10 percig sütjük. Köretként, szaftos főételekhez kínáljuk.

Morzsás zöldbab
Hozzávalók:
80 dkg zöldbab (bármilyen fajta jó, csak ne legyen szálkás), 5 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg zsemlemorzsa, 1 csapott evőkanál só, a tetejére: 2 dl tejföl vagy kefir.

Elkészítés:
A zöldbabot mindkét végén megtisztítjuk, vagyis lehúzzuk a szálkát. (A zöld színű, úgynevezett ceruzabab nem szálkás fajta, a juliskabab csak zsengén finom.) Megmossuk, és szűrőben lecsöpögtetjük. Vizet forralunk, ezután megsózzuk, és apránként beletesszük a zöldbabszálakat. A víz újraforrásától számított 10-15 perc múlva (a babszálak vastagságától függően) leszűrjük. Amíg a bab fő, elkészítjük a vajas morzsát: serpenyőben felolvasztjuk a vajat, rászórjuk a zsemlemorzsát, és kevergetve addig pirítjuk, amíg az majdnem rozsdaszínű lesz. A főtt zöldbabot 4 tányérra elosztjuk, a tetejére szórjuk a vajas, pirított morzsát, és tejföllel meglocsoljuk.

Paradicsomos kelbimbó (Brazília)
Hozzávalók:
3 ek. salátaolaj, 2 gerezd fokhagymapép, 1 ek. reszelt vöröshagyma, 0,5 kg kelbimbó, 1 dl. marhahúsleves, 1 tk. borecet, 30 dkg hámozott paradicsom, 1 ek. finomra vágott petrezselyem, késhegynyi bors, só.

Elkészítés:
Az olajon pirítsuk üvegesre a hagymákat. Tegyük bele a kelbimbót, levest, ecetet. Lassú tűzön, lefedve főzzük 10 percig. Zúzzuk péppé a paradicsomot, ezt, a petrezselymet, borsot, sót tegyük a kelbimbóra. Fedő nélkül kb. 15 percig főzzük.

Parajgaluska
Hozzávalók:
1 csomag parajkrém, 1 dl tej, 6 evőkanál zsemlemorzsa, 3 tojás, 20 dkg sajt, 5 dkg vaj, só

Elkészítés:
A felengedett parajkrémet a tejjel addig főzzük, míg levét elfövi. Ha langyosra hűlt, elkeverjük a tojássárgákkal, a zsemlemorzsával, sóval, borssal ízesítjük, végül hozzávegyítjük a tojásfehérjéből vert kemény habot. Egy lábasban vizet forralunk és vízbe mártott evőkanállal a parajos masszából, galuskákat szaggatunk. Lassú forralással főzzük. Ha megfőtt, lapátkanállal kiszedjük, lecsurgatjuk, tálra téve olvasztott vajat csepegtetünk rá és reszelt sajttal megszórva tálaljuk.

Paraj vagy zöldség puding
Elkészítés:
A parajt vagy a vegyes zöldséget sós vízben puhára főzzük, majd a kevés főzővízzel együtt turmixoljuk. Tojással, sóval, borssal, zúzott fokhagymával, kevés liszttel krémesre keverjük. Hőálló edényben, vízfürdőben, sütőben 30 percig sütjük. Szeletelve forrón, húsokhoz kínáljuk.

Párolt cékla
Hozzávalók: 1 kg cékla, 2 ek olaj, 1 nagy fej vöröshagyma, só, egy kevés ecet, cukor.

Elkészítés:
A céklát alaposan megmossuk, majd vízben vagy kuktafazékban gőzön puhára pároljuk. Ezután meghámozzuk, és a káposztareszelőn lereszeljük. Az olajon a finomra vágott hagymát megpirítjuk, a céklát beleforgatjuk, és sóval, egy kevés ecettel meg cukorral ízesítjük, mint a párolt káposztát.
Melegen vagy hidegen pecsenyékhez kínáljuk.

Párolt karotta
Elkészítés:
1 csomó petrezselyemzöldet apróra vágjuk, majd megpároljuk egy kevés vajban. Megtisztítjuk a karottát, és egészben beledobjuk a petrezselymes vajba. Kevés víz hozzáadásával megpároljuk. Közben sóval ízesítjük. Ha puha meghintjük egy kiskanál liszttel, és kevés vízzel felengedjük.

Párolt káposzta 1.
Hozzávalók:
1 kiló fehér- vagy vörös káposzta, 5 deka zsír, 3 deka porcukor, 6 deka vöröshagyma, fél deci ecet, só, néhány szem köménymag.

Elkészítés:
A káposztát finom metéltre vágjuk, és besózzuk. Felhevítjük a zsírt, és a cukrot világosbarnára pirítjuk rajta. Hozzáadjuk a vöröshagymát, és ezzel együtt még egy kicsit pirítjuk. Ezután feleresztjük az ecettel, és beletesszük a káposztát, és a köménymagot. Fedő alatt pároljuk.

Párolt káposzta 2,
Hozzávalók:
1 kg édes káposzta, 1 vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, ecet, só

Elkészítés:
A reszelt hagymát a zsiradékban megfonnyasztjuk, a meggyalult káposztát hozzáadjuk, és megsózva, megecetezve fedő alatt 10-15 percig saját levében pároljuk. Végül cukorral ízesítjük. Sokat ne kevergessük, hogy a káposzta szála maradjon.

Párolt uborka (Concombres á l´étuvée)
Hozzávalók:
4 közepes, zsenge uborka, 6 dkg vaj, 1 citrom leve, 1 ek. vágott petrezselyem, só, bors.

Elkészítés:
Meghámozzuk, hosszában negyedeljük az uborkát. Ha szükséges, kimagozzuk, és 3 cm-es darabokra vágjuk. Enyhén sózott, citromos lobogó vízbe dobjuk, 1-2 perc után leszűrjük, lecsepegtetjük, konyharuhával leitatjuk.
Olvasztott vajra öntjük, enyhén sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt, időnként megrázogatva 10 percig pároljuk.
Tálaláskor megszórjuk petrezselyemmel. Szárnyas- és sertéssültekhez ízletes köret.

Párolt vegyes köret
Hozzávalók:
100 g kelbimbó, 100 g sárgarépa, 100 g karfiol, 10 g étolaj, petrezselyemzöld, só.

Elkészítés:
A feldarabolt zöldségeket az olajon megfuttatjuk, majd kevés vízzel és sóval megpároljuk. Tálaláskor petrezselyemzöld kerülhet rá.

Pitypangsaláta
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg pitypanglevél, 5 cl ecet, 2 cl olaj, 1 mokkáskanál fehérbors, 1 evőkanál apróra tépett tárkonylevél vagy kapor, 2 tojás, só

Elkészítés:
A zsenge pitypangleveleket megtisztítjuk, alaposan megmossuk, tiszta asztalkendővel szárazra itatjuk. Salátástálba helyezzük, ráöntjük az ecetet, az olajat, megsózzuk, és őrölt fehér borssal ízesítjük. Könnyedén, lazán összekeverjük és megszórjuk apróra vágott friss tárkonylevéllel (vagy kaporral).
Sült szárnyas- és halételekhez kiváló kiegészítő köret. A kitálalt saláta félbevágott, főtt fürjtojásokkal körberakva ünnepi ételkként is feltálalható.

Póré, sütve
Elkészítés:
6-8 centis darabokra vágjuk a hagymát, és forró zsiradékon hirtelen világosra pirítjuk, majd lecsurgatjuk és megsózzuk. Körítésnek húsokhoz, zöldségfélékhez finom.

Prézlis karfiol
Hozzávalók:
adagonként: 15 dkg karfiol, 1 kanál prézli, kevés vaj, olaj vagy zsír, egy negyed erőleveskocka, vagy só, 1 kanál tej, tejföl vagy tartármártás.

Elkészítés:
A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, leveskockával vagy sós vízben a tejjel megfőzzük. Beleforgatjuk a megpirított prézlibe. Tejföllel vagy tartármártással tálaljuk Köretként is adhatjuk

Prézlis zöldbab
Hozzávalók: adagonként:
10 dkg zöldbab, 1 kanál prézli, kevés vaj, olaj vagy zsír, egy negyed erőleveskocka, vagy só, ízlés szerint reszelt sajt.

Elkészítés:
A zöldbabot megtisztítjuk (egészben marad), leveskockával vagy sós vízben megfőzzük. Beleforgatjuk a megpirított prézlibe. Magában is finom, de kínálhatunk hozzá tejfölt, reszelt sajtot (sütőben tejföllel, sajttal átsütve különösen remek - de ez már "rakott zöldbab" kategória.). Köretnek is adhatjuk.

Rakott zöldbab
Hozzávalók:
1 kg zöldbab (lehetőleg zöld színű úgynevezett ceruzabab), 40 dkg paradicsom, 3 evőkanál zsemlemorzsa, 3 dl sűrű tejföl, 3 evőkanál olaj, 1 csokor kapor, 6 gerezd fokhagyma, só és cukor, ízlés szerint

Elkészítés:
A megtisztított és megmosott zöldbabot egészben hagyom. Kikent és zsemlemorzsával meghintett tűzálló tál aljára szórok egy réteg zöldbabot, beborítom megmosott paradicsomkarikákkal, erre, finomra vágott kaprot és zúzott fokhagymát szórok, és tejföllel lelocsolom. Megsózom, és csipetnyi cukrot hintek rá, majd olajjal leöntöm. Zöldbabbal folytatom a rétegezést, és addig ismétlem a hozzávalók összerakását, amíg csak tart a nyersanyag. Tetejére a zsemlemorzsának és olajnak kell kerülnie, majd a tálat lefedem, és az előmelegített forró sütőben puhára párolom. Hidegen is fogyasztható, finom köret, amelyhez jó kiegészítő a kemény tojás.

Rakott zöldköret
Hozzávalók:
30 dkg friss vagy 1 csomag mirelit zöldborsó, 4 db sárgarépa, 20 dkg friss vagy fél csomag sárga bab, 3/4 csésze rizs, 1 evőkanál vaj, 1 teáskanál só, vegeta.

Elkészítése:
A sárgarépát megtisztítjuk, és kockákra vágjuk. A sárgabab végeit lecsípjük és felvágjuk. Lobogó, sós vízbe dobjuk a répát és a zöldbabot, 5 percig főzzük, majd hozzáadjuk a borsót is, és további 5 percig pároljuk, utána leszűrjük. A rizst megfőzzük. A vaj felével kikenünk egy tűzálló tálat, ráterítjük a rizs felét, vegetával és sóval megszórjuk, majd következik a zöldségréteg, ezt is ízesítjük vegetával, végül rizzsel takarjuk. Olvasztott, sós vajjal meglocsoljuk és forró sütőben, kb. 10 percig sütjük.

Rántott kelbimbó
Elkészítés:
A kelbimbót lobogva forró, sós vízbe dobjuk és félpuhára főzzük. Lecsepegtetjük, borsozzuk, bundázzuk, és kisütjük.

Sárgarépa-köret
Hozzávalók:
Zsír 5 dkg, cukor 5 kocka, sárgarépa 0.5 kg, só 1 késh.

Elkészítése:
A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, és vékony szeletekre vágjuk; feltesszük 2 kockacukorral, sóval, párolni hagyjuk; később egy kevés vizet, és 1 kockacukrot teszünk hozzá. Ezt 3 ízben ismételjük addig, míg puha lesz. Ha kész, levének nem szabad maradni.

Sonkás zöldbab
Elkészítés:
A zöldbabot egészben vegetás vízben majdnem puhára főzzük. Lecsepegtetjük. Vékonyra szelt gépsonkára fektetjük (5-6 db zöldbab). Két tojást felverünk, kis sót, pici lisztet keverünk hozzá, egy keveset locsolunk a babra (vigyázat, könnyen lefolyik), majd feltekerjük a sonkát. A tekercseket tűzálló tálba fektetjük. 10-15 percig sütjük.
Akinek még jöhet hozzá néhány kalória, locsolja meg tejföllel
Önálló ételként salátával, de köretnek is nagyon finom.

Spenót-fasírt
Hozzávalók:
1 kg spenót, 2-3 gerezd fokhagyma, só, bors, 3 tojás, 15- 20 dkg zsemlemorzsa, vaj

Elkészítés:
A spenótot enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, lecsöpögtetjük, s apróra vágjuk. Borsot, zúzott fokhagymát, tojást és zsemlemorzsát adunk hozzá, s összekeverjük. Vizes kézzel pogácsákat formálunk belőle, melyeket vajjal kikent tepsibe teszünk. Előmelegített sütőben közepes lángnál megsütjük.

Spenótlepény
Hozzávalók:
fél kg friss vagy 1 csomag mirelit spenót, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál liszt, 3 evőkanál búzadara, 2 tojás, 3 dl tej, 1 kávéskanál vaj, 1 teáskanál só, 1 evőkanál olaj,

Elkészítése:
A spenótot összevágjuk, és az olajon a sóval fedő alatt puhára pároljuk. Közben a tojásokat összedolgozzuk a darával, a liszttel, és felöntjük a tejjel, majd a spenóttal elkeverjük. A kivajazott tepsire terítjük a masszát és forró sütőben, kb. 15 percig sütjük. Köretként szervírozzuk.

Spenótos galuska
Hozzávalók:
25-30 dkg friss spenót, 50 dkg liszt, 1 db tojás, KNORR Delikát Ételízesítő, fehér bors, 15 dkg füstölt reszelt sajt, olaj.

Elkészítés:
A spenótot tisztítás után sós vízben kissé megfőzzük. Leszűrjük és pépesítjük. A pürét összekeverjük a liszttel, tojással, fehér borssal, ételízesítővel, és galuskatészta keménységűre kidolgozzuk. Ha kész, forró vízbe szaggatjuk, és kifőzzük. Lecsöpögtetjük, kevés olajon átforgatjuk, és reszelt sajttal megszórva tálaljuk. Így önálló fogás, de a mennyiséget csökkentve (a sajtot elhagyva) kitűnő köret is lehet.

Sült csicsóka finoman
Hozzávalók:
1 kg frissen szedett csicsóka, 1 dl olíva olaj, só, bors, ízlés szerint, 3 gerezd zúzott fokhagyma, 10 dkg reszelt parmezán sajt, 2 dl tejszín.

Elkészítés:
A csicsókákat kefével tisztára sikáljuk, hosszanti irányban felszeleteljük. Sütőedénybe tesszük. Öntünk rá annyi olíva olajat, hogy elkeverve mindenhol érje az olaj, de ne ússzon benne. Fűszerezzük, só, zöldbors őrölve, zúzott fokhagyma, reszelt parmezán, tejszín. Kézzel összekeverjük, mindenhol érje a fűszer és a tejszín.
Sütési idő kb. 30 perc.
Halak vagy natúr húsok mellé kitűnő köret.

Sült hagymakarikák
A vékony karikára vágott hagymát liszttel kicsit meghintjük, és forró zsiradékban világos aranyszínűre pirítjuk. Ezután lecsurgatjuk és megsózzuk. Rostélyoshoz körítésnek is jó.

Sült szójacsíra
Elkészítés:
Felhevített olajban áttört fokhagymát és karikára vágott póréhagymát hirtelen átforgatunk. Ezután beletesszük a szójacsírát, fűszerezzük, és keverés közben gyorsan átsütjük. Önmagában is ízletes, köretként is kiváló.

Sült zöldség
Hozzávalók:
45 dkg paradicsom (lebőrözve, kimagozva), 2 közepes cukkini, 1 kis padlizsán, 1-1 piros és sárga paprika, kimagozva és felkockázva, 2 gerezd fokhagyma, 1 közepes hagyma kb. 2,5 cm-es darabokra vágva (lehet talán 2,7 cm is...), 3 evőkanál olíva olaj, 1 marék friss bazsalikom levél, só és frissen őrölt bors.

Elkészítés:
A padlizsánt és cukkínis felkockázzuk és lesózzuk. Hagyjuk kb. 1 órát állni, hogy a keserű leve kijöjjön, majd leszárogatjuk.
A zöldségeket egy sütőlapra tesszük, megszórjuk a felaprított fokhagymával. A bazsalikom leveleket tépkedjük darabokra és keverjük össze az olíva olajjal. Az olajjal öntsük le a zöldségeket, jól keverjük össze, hogy minden részük be legyen borítva, és végül sózzuk, borsozzuk. A sütő legmagasabb polcán süssük 30-40 percig, amíg a zöldségek puhák és kissé barnák nem lesznek.
Nagyon finom köretnek, de friss kenyérrel lehet egy könnyű nyári vacsora is.

Sütőtök püré szőlővel
Hozzávalók:
1 nagy kanadai sütőtök, maroknyi nagy muskotályos, szőlőszem, 1-2 kiskanál ketchup, só

Elkészítés:
A sütőtököt hosszában kettévágjuk, a magokat kiszedjük belőle, és helyükre, a mélyedésbe beleszórjuk a kimagozott szőlőt. Sütőben megsütjük. (A szőlőmagozásra azért van szükség, mert ha a szőlőszemeket is turmixoljuk, akkor megkeseredik a püré.) Ha megsült, a tököt kikaparjuk, a szőlővel együtt turmixoljuk. Ízlés szerint ketchuppel, sóval ízesítjük. Könnyen elkészíthető köret, főleg kacsasülthöz illik.

Svéd töltött paradicsom
Elkészítés:
Köret, de hideg vacsora is lehet. 25 deka sajtot, 3-4 nyári almát gyufaszálnyi darabokra vágunk, összekeverjük egy kiskanál vegetával és egy pohár, késhegynyi curryvel ízesített kefirrel. A keveréket közepes, kivájt paradicsomokba töltjük. Tálalás előtt jégbe hűtjük.

Szőlős zöldségköret
Hozzávalók (4 személyre):
500 g gyöngyhagyma, só, bors, 1 nagy piros húsú paprika (paradicsompaprika), 1 nagy sárga húsú paprika, 500 g piros és fehér szőlő vegyesen, 2 evőkanál olaj, 1 babérlevél, 4 evőkanál fehér borecet.

Elkészítés:
A megtisztított hagymát sós vízben 5 percig főzzük, leszűrjük. A paprikákat kicsumázzuk, 3x3 cm-es kockákra vágjuk; az alaposan megmosott szőlőt leszemezzük, tiszta konyharuhával megtörölgetjük. Egy nagyobb méretű serpenyőben - még jobb, ha cserépedényben - felforrósítjuk az olajat, beledobjuk a hagymát, sózzuk, borsozzuk és mérsékelt tűzön, fedő nélkül 5 percig forgatjuk, majd hozzáadjuk a paprikát, a szőlőt és a babérlevelet, erős tűzön még 5 percig pirítjuk. Megöntözzük borecettel és 1/2 dl forró vízzel, lefedjük, és továbbra is erős tűzön tartva további 10 perc alatt "harapnivaló" puhaságúra, azaz nem túlságosan puhára pároljuk, ízlés szerint utána sózzuk (a levét csaknem egészen el kell főnie!), a babérlevelet kidobjuk.
A főzőedényben, vagy előmelegített mélyebb tálba szedve, főtt vagy hirtelensült húsok, szárnyasok mellé kínáljuk.
Változat:
Friss helyett készíthetjük ecetes gyöngyhagymával is, ez esetben elhagyjuk a borecetet és a zöldséghez nem vizet adunk, hanem 5-6 evőkanálnyit a hagyma ecetes levéből.

Tejfölös-paradicsomos tök
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg spárgatök, 30 dkg paradicsom, 4 dkg vaj, 2 dl tejföl és a fűszerek: késhegynyi őrölt koriander, ugyanennyi őrölt ánizs és fekete bors, 1 mokkáskanál őrölt köménymag, 1 kis csomó kapor, cukor és só ízlés szerint.

Elkészítés:
Amennyire ellenségei egymásnak a kertben a paradicsom és a tök (általában a kabakosok), mert a fejlődésben gátolják egymást, olyan jól megférnek, illetve kiegészítik egymást a fazékban, mint ennél a Délkelet-Ázsiában népszerű ételnél. A tököt vékonyan meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, kanállal kiszedjük a magját, és kockákra vagy vékony csíkokra vágjuk. A paradicsomot forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját, és cikkekre vagy szeletekre vágjuk. Egy alkalmas edényben felolvasztjuk a vajat, rátesszük a tököt és a paradicsomot, belerakjuk a cérnával összekötözött kaprot (aki úgy szereti, finomra vágva bele is szórhatja), sóval, borssal, köménnyel, ánizzsal, korianderrel, cukorral ízesítjük és lefedve, kis lángon 10-15 perc alatt megpároljuk. Amikor készen van, kivesszük belőle a kaprot, elkeverjük tejföllel és forrón tálaljuk. Önmagában vegetáriánus étel, de körítésként sültekhez is adhatjuk.

Tejszínes kukorica
Hozzávalók:
60 dkg főtt szemelt kukorica, 5 dkg cukor, 3 dl tej, 2 dl tejszín, 10 dkg vaj, 2 dkg liszt, 2 db tojássárgája, só.

Elkészítés:
A megtisztított kukoricacsöveket gyengén sós, enyhén cukrozott vízben puhára főzzük. Egy éles kiskéssel a szemeket a csutkáról levágjuk. A kukoricaszemeket lábasba tesszük, ráöntjük a tejet és a tejszínt, hozzáadjuk a vaj egyik felét, és takaréklángra állítva beforraljuk. A megmaradt vajat összegyúrjuk a liszttel, és a forrásban lévő kukoricára csipkedjük. Amikor a lisztes vajtól a kukorica megfelelően besűrűsödött, a tűzről levesszük és belekeverjük a tojások sárgáját. A tejszínes kukorica kiváló körete lehet a sült csirkének, párolt vagy sült pulykamellnek.
Elkészítési idő: 45 perc

Tejszínes paraj
Hozzávalók:
80 dkg parajlevél, 6 dkg vaj, 1 dl tejszín, törött bors, szerecsendió, só

Elkészítés:
A sós vízben megfőzött, parajlevelet áttörjük, és a felolvasztott vajjal jól elkeverjük. Ízlés szerint törött borssal vagy reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Közvetlen a fogyasztás előtt belekeverjük a tejszínt, felmelegítjük, de már nem forraljuk fel. Hasonlóan a vajas parajlevélhez, a tejszínes paraj értékes, tápláló és vitamindús köret, különösen szárnyas ételekhez tálalva.
Elkészítési idő: 30 perc

Tejszínes zöldborsópüré
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók:
5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 1,2 kg zöldborsó (friss), 4 dkg cukor, 2 g fehér bors, 1 dl tej, 2 dl tejszín, só

Elkészítése:
A vajból és a lisztből világos, pirítatlan rántást készítünk, és ezzel a puhára főtt zöldborsót besűrítjük. A sűrítés után jól kiforraljuk, cukorral, kevés őrölt fehér borssal ízesítjük, majd áttörjük. Ezután a zöldborsópürét ismét feltesszük főni, majd állandó keverés közben hozzáöntjük a tejet és a tejszínt. Habverővel simára keverjük, amíg burgonyapüré sűrűségűvé válik. Roston sült húsokhoz, egyben sült sertéshúsokhoz, szárnyasokhoz adhatjuk köretnek.

Tepsis zöldpaprika
Hozzávalók:
1 kg zöldpaprika, 2 evőkanál liszt, 2 vöröshagyma, 10 dkg sajt, 5 dkg szalonna, 25 dkg paradicsom, 2 dl tejföl, 4 gerezd fokhagyma, pirospaprika, bors

Elkészítés:
A lisztet egy kis tálkába összekeverjük a pirospaprikával, az őrölt borssal és a sóval. A zöldpaprikákat megmossuk, kicsumázzuk és felszeleteljük, majd tálba téve, rászórjuk a fűszeres lisztet. Egy közepes méretű tepsibe beleterítjük. Rákarikázzuk a vöröshagymát, és beborítjuk a paradicsomszeletekkel. A füstölt szalonnát nagyon apró kockákra vágjuk, egy kis serpenyőbe zsírját kiolvasztjuk, majd a tejfölbe belekeverjük a pörccel és a zúzott fokhagymával együtt. A paradicsom tetejét behintjük a reszelt sajttal, majd a szalonnás-fokhagymás tejföllel lelocsolom. Alufóliával szorosan letakarva, az előmelegített, forró sütőbe közepes lángon pároljuk 15 percig, majd a fóliát levéve, megpirítjuk a tetejét.

Vegyes zöldségköret 1.
Hozzávalók:
20 dkg kukorica, 40 dkg karfiol, 40 dkg sárgarépa, 20 dkg zöldborsó, 40 dkg gomba, 4 dkg Delma light margarin, só, vegeta, petrezselyemzöldje

Elkészítés:
A zöldségféléket enyhe sós, vegetás vízben puhára főzzük, leszűrjük, és tálaláskor tesszük rá a margarint és az apróra vágott petrezselymet.

Vegyes zöldségköret 2.
Hozzávalók:
1 kicsi, hosszúkás padlizsán, 1 csokor zsenge karotta (sárgarépa), 25 dkg zsenge zöldbab, 2 púpozott evőkanál mirelit csemege kukoricaszem, 2 púpozott evőkanál mirelit zsenge zöldborsó, 4 szelet slicced bacon (vékonyra szeletelt császárhús), 2-2 kaporszál és petrezselyem, 1 evőkanál olaj, ízlés szerint só.

Elkészítés:
A padlizsánt megmossuk, szárát levágjuk, majd héjastól ujjnyi vastag karikákra vágjuk. Mindkét felét besózzuk, és 15 percre félretesszük, hogy keserű levét kiadja. Közben az összes zöldséget megtisztítjuk. Az egyben hagyott zöldbabot és sárgarépát kevés sós vízben majdnem puhára főzzük. A leszűrt zöldbabot nem szeleteljük föl, a sárgarépát viszont tetszés szerinti darabokra vagy karikákra vágjuk. A padlizsánkarikák levét leitatva, forró olajon hirtelen, erős lángon mindkét oldalán lepirítjuk. A zöldborsót és a kukoricát néhány percig sós, forrásban lévő vízben főzzük, majd leszűrjük. Egy nagy tűzálló tálra rátesszük a császárhússzeletekbe csomagolt zöldbabkötegeket, melléhelyezzük az elősütött padlizsánt, és az előmelegített forró sütőbe (vagy grillsütőbe) toljuk. 10 percig erős lángon pirítjuk, majd a sütőből kivéve, a képen látható módon csoportokban elhelyezzük rajta a különféle zöldségeket. Apróra vágott kaporral és petrezselyemmel meghintve, a pecsenye mellé tálaljuk.

Zöldborsóköret
Hozzávalók:
Zöldborsó 0.5 kg, zsír 10 dkg, zöldpaprika 1 db, cukor 5-7 kocka, só 2 késhegynyi, petrezselyem 2 késh.

Elkészítése:
Megmossuk a zöldborsót, feltesszük forró zsírban, keverünk bele sót, petrezselymet, mindig egy-egy kevés vizet öntünk alá, és puhára pároljuk, de vigyázva, hogy a szemek egészben maradjanak.

Zöldborsó angolosan
Hozzávalók:
1,5 kg zöldborsó, 5 dkg vaj, só, csipetnyi cukor, 1 csokor petrezselyem-zöld.

Elkészítés:
A megtisztított zöldborsót a forró vajban megforgatjuk, és megsózva, fedő alatt, abban a lében, amit enged, puhára pároljuk. Tálalás előtt tálra, és enyhén megcukrozzuk, és a petrezselyemzölddel meghintjük. Ha konzervborsóból készítjük, a leszűrt borsót forgatjuk meg a vajban, és megízesítve felmelegítjük, de nem forraljuk.

Zöldborsó őszibarackkal (Argentína)
Hozzávalók:
0,5 kg zöldborsó, 1 ek. vaj, 1 ek. finomra vágott petrezselyem, 1 tk. porcukor, só, törött bors, 1 vékony szeletekre vágott hámozott őszibarack.

Elkészítés:
Az őszibarack kivételével mindent tegyünk edénybe. Öntsünk rá annyi vizet, hogy elfedje. Lassú tűzön, lefedve pároljuk félpuhára. Tegyük bele az őszibarackot, pároljuk tovább. Mire elfő a leve, megpuhul.
Erősen fűszerezett húsok mellé adjuk.

Zöldségtál
Elkészítés:
Megtisztítunk 40 deka spárgát, egy centis darabokra vágjuk, és sóval meg kiskanálnyi cukorral ízesített vízben 20 percig főzzük. Leszűrjük, de a levét megőrizzük. Közben kifejtünk egy kiló zöldborsót, és megtisztítunk két csomó, már gömbölyű újhagymát. A borsót öt deka vajon átforgatjuk, hozzáadjuk a hagymát, és csak nagyon kevéssé sózva, fedő alatt 10 percig pároljuk, időnként megkeverjük. Ekkor tesszük bele a spárgát, és egy kevés főzővizet aláöntve addig pároljuk, amíg valamennyi belevaló meg nem puhul, és a levet is elfőtte. Tálalás előtt meghintjük két csokor, nagyon finomra vágott petrezselyemmel. Adhatjuk tükörtojással vagy rántott párizsival, sőt pecsenyéhez is köretként, de akkor locsoljuk meg egy kevés pecsenyelével.

Forrás:
KÖRETEK ZÖLDSÉGBŐL, GYÜMÖLCSBŐL
Szerző:

Almási Edina, Ferenczy Amanda, Hargitai Dezső,
Kiss Benő, Schiller Aurél, valamint sok gyűjtőtársam receptközlései

 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.