Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA - A SPÁRGA 2.

2016.10.20

ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA

Borjú-becsinált
Hozzávalók:
1 kg kockára vágott borjúhús, 1 csésze mélyhűtött vegyes zöldség, tavasszal ugyanennyi borsó, kockára vágott új karalábé, darabokra vágott spárga, 3 kanál olaj, kevés liszt, só, pár csepp citromlé, csipet bors. A húst az olajban megpároljuk, megsózzuk, kevés vízben csaknem puhára főzzük. Ekkor megszórjuk kevés liszttel, hozzáadjuk a zöldségeket, felöntjük egy kevés vízzel, borssal, citromlével ízesítjük, és addig főzzük, amíg az összes hozzávaló puha lesz.
Rizzsel tálaljuk.

Borjúvelővel töltött jércemell spárgamártásban
Hozzávalók 5 személyre:
5 db kicsontozott csirkemell, 40 dkg borjúvelő, 1 fej vöröshagyma, 2 dl FLORIOL étolaj, só, bors, ízlés szerint.
A spárgamártáshoz:
1/2 kg spárga, 5 dkg liszt, 1 pohár tejszín, só, cukor, ízlés szerint. A zöldségtorta körítéshez: 4 db kicsit vastagabb sós palacsinta és a rétegenkénti zöldségtöltelékekhez a következők: 20 dkg gomba, 1 kis fej vöröshagyma, só, fehér bors, vágott zöld petrezselyem, 1 tojás, 1 kanál zsemlemorzsa. 1 evőkanál FLORIOL étolaj, 1 db póréhagyma, 1 kanál liszt, 1/2 dl tejszín, só, bors, szerecsendió, 1 kanál FLORIOL étolaj, vágott petrezselyem; 20 dkg reszelt vegyes zöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller), 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál étolaj, 1/2 dl tejszín, bazsalikom, só. Az elkészítés módja: A csirkemelleket lebőrözzük, a húst egyben lefejtjük a csontról úgy, hogy a mellehúsa ne essen ketté, sózzuk, borsozzuk, majd elkészítjük a velőtölteléket. Ehhez a korábban már leírt módon leforrázott velőt olajon párolt hagymán lepirítjuk, sóval, borssal, kevés majoránnával fűszerezzük, a tűzről levéve egy tojással elkeverjük, hogy jól megkössön. Ezt a masszát a csirkemellek egyik felére ráhalmozzuk, a másik oldalakat ráhajtjuk, a húsokat rolád- (hús-) tűvel megtűzzük, és kevés olajon, fedő alatt szép lassan, s időnként megfordítva, aranysárgára sütjük.
A mártáshoz a spárgát megtisztítjuk, enyhén sós-cukros vízben néhány perc alatt megfőzzük, leszűrjük, forró olajon kissé megforgatjuk, majd kevés liszttel megszórjuk, tejszínnel felengedjük, egy kis cukorral, fehér borssal, sóval ízesítjük, lassan kiforraljuk, s a végén készre turmixoljuk.
A zöldségtorta körítéshez 4 db sós palacsintát sütünk. Az elsőt tányérra helyezzük, erre a gombapépet kenjük, amelyhez a gombát ledaráljuk, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, sót, borsot, vágott zöldpetrezselymet s olajon addig pirítjuk, amíg a levét elfőtte. A tűzről levéve 1 tojással és a zsemlemorzsával összekeverjük. A gombapépre tesszük a második palacsintát, amelyre a póré masszát kenjük.

Ehhez a felkarikázott póréhagymát olajon megpirítjuk, fűszerezzük, megszórjuk liszttel, tejszínnel összeforraljuk. Erre a rétegre kerül a harmadik palacsinta, ezt viszont zöldségpéppel kenjük meg. Ehhez a reszelt zöldséget olajon lepirítjuk, fűszerezzük, tejszínt öntünk rá és sűrű masszává forraljuk. Rátesszük a fedőpalacsintát, amit reszelt sajttal kevert tojássárgájával kenünk meg, és forró sütőben addig sütjük, míg a sajt a tetejére rápirul. Adhatunk még burgonyakrokettet is további körítésül. Ehhez legegyszerűbb a készen kapható mirelit burgonyakrokettet bő, forró olajban kisütni.
A tálalásnál a csirkemelleket szeletelve adjuk a zöldségtortával és a krokettel, és mellé öntjük a forró spárgamártást.

Borjú zöldborsóval töltve
Hozzávalók:
Borjúszegy, tölteni való 1 kg. Töltelék.
zöldborsó 10 dkg, spárga 10 dkg, gomba 10 dkg, petrezselyem 1/2 csomó, tojás 2 db, zsemle 2 db, tej 1,5 dl, zsír 10 dkg. Elkészítéshez:
Zsír 15 dkg, só 1-2 késh. A tölteni való borjúszegyet megmossuk, bőven felfeszítjük, és besózzuk. Ez alatt párolunk külön-külön zöldborsót, spárgát, gombát, petrezselymet. Ha kész, teszünk bele tejben áztatott, jól kifacsart zsemlét, két nyers tojást, kis sót, jól összekeverjük, és a húst megtöltjük, bevarrjuk, zsírban puhára pároljuk és pirítjuk.
Felszelve tálaljuk.

Császárné levese
Hozzávalók:
1 egész tyúk, 35 dkg csirkemáj, zúza, szív vegyesen, 2 szál sárgarépa 1 szál petrezselyemgyökér, 1 fej hagyma, fél karalábé, fél zeller, 10 dkg zöldborsó, 15 dkg spárga, 10 dkg levestészta, só, szemes bors Egy fazékban vizet forralunk, és amikor fő, beletesszük a megtisztított, megmosott tyúkot egészben, és sóval ízesítjük. Amikor a hússal együtt újra felforr, takarékra állítjuk a lángot, leszűrjük a leves habját, hozzáadjuk az alaposan megmosott belsőségeket és a megtisztított leveszöldséget. Szemes borssal fűszerezzük, és lassú tűzön főzzük. Ha a tyúkhús félig megpuhult, hozzáadjuk a zöldborsót és a megtisztított spárgát. Addig főzzük, amíg a hús majdnem teljesen puha nem lesz. A fazekat levesszük a tűzről, a levest hagyjuk ülepedni, majd szűrjük le. Leveses tálba kiszedjük a májat, zúzát, szívet és a zöldségeket, közben a sárgarépát, gyökeret, zellert, karalábét, spárgát feldaraboljuk. Külön kifőzött levestésztát adunk hozzá, végül rámerjük az áttetsző levest. Forrón tálaljuk.
Elkészítési idő: kb. 2.5 óra
Jó tanács:
Mivel a tyúkhúst nem tálaljak a leveshez, még mielőtt teljesen puhára főne, vegyük ki, és szárnyas fűszerkeverékkel megszórva egészben süssük meg.
Tálalhatjuk második fogásként, vagy vendégváró hideg sültként.

Citromos spárgasaláta
Hozzávalók:
50 dkg konzerv spárga, 1 citrom, 4 evőkanál olaj, 1 csipet cukor, 1 csomó metélőhagyma, só. Elkészítése:
A leszűrt konzerv spárgát összekeverjük olajjal, átszűrt citromlével, sóval, kevés cukorral ízesítjük és megszórjuk finomra vágott metélőhagymával. Tálaláskor citrommal, paradicsommal és petrezselyemzölddel díszítjük.

Csirág csőben sütve
Személyenként 15-20 szál tisztított, megmosott csirágot kb. 2 cm-es darabokra vágunk. Gyengén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, kivajazott tűzálló edénybe tesszük. Személyenként 2 tojást 2 evőkanál tejjel, sóval, reszelt szerecsendióval és 5 dkg reszelt sajttal felverünk, ráöntjük a spárgára.
Kevés vajat morzsolunk a tetejére, sütőben addig sütjük, amíg a mártás meg nem szilárdul.

Forrás:
RECEPTEK SPÁRGÁRA
Szerző:
 
Szerkesztette, illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.