Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA - TORTÁK BROKKOLIBÓL

2016.10.26

ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA

BROKKOLI
BROKKOLI TORTA 01.

Hozzávalók:
1 csomag (30 dkg) mélyhűtött leveles tészta, 50 dkg brokkoli, 2-3 szál sárgarépa, 10 dkg szalámi, 1,25 dl húsleves, 1 pohár (2 dl) tejszín, 7,5 dkg parmezán sajt, 3 tojás, só, bors, szerecsendió

Elkészítése:
A leveles tésztát hagyjuk felengedni. A brokkolit szedjük rózsákra, a sárgarépát kockázzuk fel. Forró vízben blansírozzuk a zöldségeket 5 percig, majd öblítsük le hideg vízzel, és csepegtessük le.
A szalámit vágjuk apró kockákra.
Készítsük el a sajtmártást. Forraljuk fel állandó keverés mellett a húslevest a tejszín felével és 5 evőkanál reszelt parmezánnal. A maradék tejszínnel habarjuk el a tojást, és keverjük a tűzről levett sajtmártásba. Fűszerezzük borssal, szerecsendióval. A sütőt melegítsük elő 200°C-ra.
A tésztát nyújtsuk ki kerekre, és béleljünk ki vele, egy hideg vízzel kiöblített 26 cm-es formát. Szórjuk a tésztára a felkockázott répát és szalámit, öntsük rá a sajtmártást, és rendezgessük el rajta a brokkolirózsákat. Szórjuk rá a maradék reszelt sajtot.
A tortát a sütő alsó részén kell sütni 20 percig, majd tegyük feljebb, és még 10 percig süssük.
Melegen és hidegen egyaránt finom.

BROKKOLI TORTA 02.
Hozzávalók 12 szelethez:
1,2 kg brokkoli, 1 fej vöröshagyma, 1 dkg vaj vagy margarin, 25 dkg főtt sonka, 15 dkg félzsíros tehéntúró, 4,5 dl tej, 6 evőkanál étolaj, 1 teáskanál só, 30 dkg liszt. 1 zacskó sütőpor, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 8 tojás, 7-8 dkg reszelt Gouda sajt, 1 csipet reszelt szerecsendió, só, őrölt bors, a forma kikenéséhez margarin és zsemlemorzsa.

Elkészítése:
A brokkolit megtisztítjuk, megmossuk, és rózsáira szedjük. Forrásban lévő, sós vízben kb. 5 percig előfőzzük, majd alaposan lecsöpögtetjük. A megtisztított vöröshagymát felkockázzuk, kis serpenyőben a felforrósított vajon rövid ideig pároljuk, majd kihűtjük. Közben a főtt sonkát kockákra vágjuk. A tésztához a túrót 6 evőkanál tejjel, az olajjal és sóval összekeverjük. Rászitáljuk a sütőporral elvegyített lisztet, majd sima tésztává összegyúrjuk. Margarinnal kikenünk egy kb. 26 cm-es, kapcsos tortaformát, és az alját 2 evőkanál zsemlemorzsával meghintjük.
A tésztát kb. 35 cm átmérőjű kerek lappá kinyújtjuk, a formába fektetjük és körben a szélét felhúzzuk. Az alját villával megszurkáljuk, és morzsával megszórjuk. A brokkolit a sonkakockákkal és a párolt vöröshagymával a formába halmozzuk. A tojást elkeverjük a maradék tejjel és a sajttal. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, és a sonkás-hagymás brokkolira öntjük. Előmelegített sütőbe toljuk, és 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 75 percig sütjük. Esetleg az utolsó 15 percben letakarjuk.
Mielőtt szeletekre vágjuk, a formában kb. 15 percig pihentetjük.

BROKKOLI TORTA 03.
Hozzávalók - A tésztához:
40 dkg liszt, 10 dkg margarin vagy vaj, 1 tojás, 2 dl tejföl, fél tasak sütőpor, csipetnyi só. A töltelékhez: 80 dkg tisztított brokkolirózsa,15 dkg füstölt reszelt sajt, 2 dl tejföl, 1 csokor petrezselyem, 1 tojás, késhegynyi őrölt szerecsendió, őrölt fekete bors

Elkészítése:
A lisztbe belekeverjük a sütőport, a sót, hozzáadjuk az összemorzsolt vajat. A tojást szétválasztjuk, a sárgáját a liszthez tesszük, beleöntjük a tejfölt, és az egészet jól összedolgozzuk. Cipót gyúrunk belőle, és letakarva, hideg helyen fél órát pihentetjük. A megtisztított, megmosott brokkolit kisebb rózsákra szedjük, és lobogó, forró sós vízben pár perc alatt puhára főzzük. Kiszedjük, hideg vízzel leöblítjük, majd félretesszük. A sütőt 180 C-ra előmelegítjük. A tortaformát kivajazzuk, körbehintjük liszttel, hogy a vajas részt mindenhol befedje. A tésztából akkora kerek formát nyújtunk, amekkorával ki tudjuk bélelni a tortaformát, hogy még a peremére is jusson. Villával megszurkáljuk az alját, és a 180 C-ra felmelegített sütőben 10 percig sütjük. Amikor megsült, kivesszük a sütőből, a tetejére rakjuk a brokkoli rózsákat, meghintjük sóval, borssal, szerecsendióval.
A reszelt sajtot összekeverjük a tejföllel, az apróra vágott petrezselyemmel, a tojással, hozzáadjuk a tésztánál szétválasztott tojásfehérjét is, sózzuk, borsozzuk, és ezt a keveréket ráöntjük a brokkolira, majd a sütőben 180 C-on újabb 15 perc alatt pirosra sütjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK

 

Forrás:
ZÖLDSÉGTORTÁK BROKKLIBÓL
Szerzők:
Klement András, Almási Edina, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő, Schiller Aurél,
valamint sok gyűjtőtársam receptközlései
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.